Piept de pui în “Jerk Spice”

100Jerk spice este un amestec jamaican de condimente care se aplică fie în stare uscată, fie sub formă de pastă pe carnea de pui sau de porc. Amestecul pe care l-am folosit a venit gata preparat, tocmai din San Diego, CA, alături de alte 11 amestecuri de condimente “organice” folosite în diverse bucătării: indiană, mexicană, chineză, franceză, italiană, greacă, arabă, mediteraneană.

Producătorul zice că este un amestec conținând boia, ceapă, cimbru, usturoi, ardei, ienibahar (sau piper de Jamaica), piper de Cayenne, scorțișoară, nucșoară și cuișoare și recomandă cam 2 linguri de amestec la o livră (0,453592 kg) de carne. Asta dacă vreți să simțiți adevărata iuțeală jamaicană. Eu am fost mai modest și am folosit doar o linguriță de condimente la vreo 400 g piept de pui dezosat, pe care l-am masat bine pe toate părțile cu susnumitul amestec.

Ce vă mai trebuie?

  • 2 – 3 linguri de unt;
  • 1 linguriță rasă de griș;
  • 2 căței de usturoi;
  • 100 mL vin alb, sec.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 180 – 190 ˚C;
  • Cu o lingură de unt ungeți tava în care o să așezați pieptul de pui;
  • Restul de unt întindeți-l pe puiul în prealabil masat cu amestecul de condimente și apoi presărați-l cu griș;
  • Adăugați în tavă 2 căței de usturoi necurățați, zdrobiți ușor cu latul unui cuțit;
  • Adăugați în tavă 100 mL de vin alb, acoperiți tava cu o foaie de copt bine umezită și apoi stoarsă și dați-o la cuptor pentru o oră (nu uitați ca la jumătatea timpului să întoarceți carnea și să schimbați/reumeziți foaia de copt);
  • Ungeți carnea cu sosul din tavă și mai lăsați-o în cuptor încă 10 – 15 minute neacoperită, să capete crustă;
  • Înainte de a tăia carnea în felii, lăsați-o 5 – 10 minute să se odihnească acoperită cu o folie de aluminiu.

O puteți servi împreună cu sosul din tavă, alături de o garnitură de cartofi la cuptor și ceva castraveți murați.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

One thought on “Piept de pui în “Jerk Spice”

  1. Pingback: Cotlete de porc marinate, la grill | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.