Jerk spice este un amestec jamaican de condimente care se aplică fie în stare uscată, fie sub formă de pastă pe carnea de pui sau de porc. Amestecul pe care l-am folosit a venit gata preparat, tocmai din San Diego, CA, alături de alte 11 amestecuri de condimente “organice” folosite în diverse bucătării: indiană, mexicană, chineză, franceză, italiană, greacă, arabă, mediteraneană.
Producătorul zice că este un amestec conținând boia, ceapă, cimbru, usturoi, ardei, ienibahar (sau piper de Jamaica), piper de Cayenne, scorțișoară, nucșoară și cuișoare și recomandă cam 2 linguri de amestec la o livră (0,453592 kg) de carne. Asta dacă vreți să simțiți adevărata iuțeală jamaicană. Eu am fost mai modest și am folosit doar o linguriță de condimente la vreo 400 g piept de pui dezosat, pe care l-am masat bine pe toate părțile cu susnumitul amestec.
- 2 – 3 linguri de unt;
- 1 linguriță rasă de griș;
- 2 căței de usturoi;
- 100 mL vin alb, sec.
- Preîncălziți cuptorul la 180 – 190 ˚C;
- Cu o lingură de unt ungeți tava în care o să așezați pieptul de pui;
- Restul de unt întindeți-l pe puiul în prealabil masat cu amestecul de condimente și apoi presărați-l cu griș;
- Adăugați în tavă 2 căței de usturoi necurățați, zdrobiți ușor cu latul unui cuțit;
- Adăugați în tavă 100 mL de vin alb, acoperiți tava cu o foaie de copt bine umezită și apoi stoarsă și dați-o la cuptor pentru o oră (nu uitați ca la jumătatea timpului să întoarceți carnea și să schimbați/reumeziți foaia de copt);
- Ungeți carnea cu sosul din tavă și mai lăsați-o în cuptor încă 10 – 15 minute neacoperită, să capete crustă;
- Înainte de a tăia carnea în felii, lăsați-o 5 – 10 minute să se odihnească acoperită cu o folie de aluminiu.
O puteți servi împreună cu sosul din tavă, alături de o garnitură de cartofi la cuptor și ceva castraveți murați.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
Pingback: Cotlete de porc marinate, la grill | Food and beyond…
Pingback: Cartofi mai mult sau mai puțin picanți | Food and beyond…
Pingback: Cartofi: crocanți pe dinafară, moi pe dinlăuntru | Food and beyond…