Piept de pui cu sparanghel și sos de smântână

100

De la început vreau să vă spun că pentru cei care locuiesc (încă) în România, aceasta nu este o mâncare ieftină. Nu din cauza prețului pieptului de pui, ci din cauza sparanghelului proaspăt care se vinde (în Selgros) la exorbitantul preț de 37,75 lei/kg. M-am încumetat totuși să cumpăr 450 g, din care am folosit jumătate. O altă precizare necesară: metoda de “aburire” a sparanghelului nu-mi aparține. Am văzut-o aici, mi-a plăcut ideea și am folosit-o. Mulțumiri, Adrian Hădean! Totuși, cât a stat pe sită (circa 12 minute) nu s-a înmuiat cât ar fi fost pe placul meu, așa că l-am mai fiert și în sos. Până la urmă a fost bun.

Ce vă trebuie? (Ingredientele sunt pentru două porții)

  • O jumătate de piept de pui cu os (circa 450 – 500 g);
  • 10 fire de sparanghel verde, proaspăt (cam 200 – 250 g);
  • 4 linguri de smântână din lapte de capră, cu 15% grăsime (circa 120 – 150 mL);
  • 30 mL brandy sau cognac;
  • 2 linguri de ulei de măsline + 1 linguriță pentru ungerea tigăii;
  • 4 – 5 fire de usturoi verde (doar frunzele);
  • 1 – 2 lingurițe curcuma (turmeric);
  • ¼ linguriță curry Madras (pentru o aromă mai picantă – ½ linguriță);
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

  • Dezosați pieptul de pui, îndepărtați-i pielea și feliați-l ca pentru șnițele; “miejii” îi tăiați fâșii;
  • Masați pieptul de pui cu ulei de măsline și tăvăliți-l prin amestecul de curcuma, curry, sare, piper și frunze de usturoi (tocate mărunt), apoi lăsați-l la rece să se odihnească minim 30 de minute;
  • Spălați bine sparanghelul, scurgeți-l de excesul de apă și îndepărtați partea lemnoasă;
  • Ungeți o tigaie antiaderentă cu o linguriță de ulei de măsline;
  • Încingeți tigaia la foc mediu spre mic și așezați în tigaia încinsă feliile de piept de pui;
  • Acoperiți tigaia cu o sită pentru a evita decorarea bucătăriei cu stropi galbeni (de la curcuma);
  • Pe sită așezați sparanghelul să se aburească puțin;
  • Rumeniți bucățile de pui 10 – 12 minute, la foc mic spre mediu, întorcându-le din când în când (cam la 3 – 4 minute) de pe o parte pe alta;
  • Când bucățile de piept sunt rumenite, turnați brandy-ul și flambați;
  • După ce flacăra alcoolului s-a stins, adăugați smântâna, amestecați și apoi puneți în tigaie sparanghelul;
  • Acoperiți tigaia cu un capac și fierbeți încet, la foc mic, 8 – 12 minute (depinde de cât de crocant vă place sparanghelul);
  • Îndepărtați capacul și mai lăsați 2 minute pe foc mic să se îngroașe sosul.

Se poate acompania cu un vin alb, demisec, însă merge și un rosé ușor acidulat, cu aromă fructată, de i se mai zice prin popor și “căpșunică”.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.