Piept de curcan marinat, la grătar

305Țin minte că, acum mulți ani, bunicii mei de la țară, înainte să sacrifice curcanul îl îmbătau cu rom. Ca să fie carnea mai fragedă – era explicația oficială pe care o primeam. Nu știu cât adevăr conținea explicația respectivă, dar știu că marinată (chiar și post mortem) cu niște rom de calitate, carnea de curcan este, într-adevăr, mult mai agreabilă la gust.

Dacă nu mă credeți pe cuvânt, puteți încerca. Aveți procedura mai jos.

Ce vă trebuie?

  • 450 – 500 g piept de curcan, fără piele, fără os;
  • 50 mL rom de calitate;
  • Zeama de la ½ lămâie;
  • ½ linguriță coajă de lămâie rasă;
  • 1 linguriță amestec de condimente cajun;
  • 1 linguriță de curcuma (turmeric);
  • 1 lingură de sos de soia;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri.

Cum procedați?

  • Porționați bucata de piept de curcan în patru felii de 0,5 – 0,7 cm grosime (așa cum tăiați carnea pentru șnițele);
  • Frecați bine bucățile de carne cu condimentele cajun, curcuma și coaja de lămâie;
  • Turnați peste carne romul, uleiul, sosul de soia și zeama de lămâie, masați bine și apoi treceți totul într-o pungă resigilabilă pe care o dați la rece, în frigider, pentru minim 6 ore (cel mai bine este să o pregătiți de seara și să o lăsați peste noapte la marinat);
  • Scurgeți bucățile de carne de excesul de marinadă și așezați-le pe grătarul încins, în prealabil frecat cu o bucată de slănină;
  • După 3 – 4 minute întoarceți carnea și mai lăsați-o pe grătar pe partea opusă încă 2 – 3 minute (evident timpul va depinde și de grosimea bucăților de carne, de intensitatea jarului și de distanța dintre acesta și grătar, așa că nu bag mâna-n foc pentru timpii menționați anterior).

Friptura la grătar astfel pregătită merge însoțită de ciuperci la grătar cu sos de usturoi sau tzatziki, ori cu legume (vinete, dovlecei) tot la grătar, cu sos de ierburi ori cu salsa verde italiană. De băut, ce v-ați adus de-acasă 😉 . Totuși, vă recomand un alb demisec, o Fetească Regală, de exemplu.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Piept de curcan marinat, la grătar

  1. Pingback: Piept de curcan marinat, la grătar | Bacau Expres

  2. In 17 iulie facem PROBA ,si nu are cum sa nu iasa ,dupa spusele tale Domnul Lucian .O zi buna

Leave a Reply

Your email address will not be published.