Piept de curcan în stil portughez cu sos de migdale și ardei copți

În casa noastră există un singur receptor TV. Cu programe de cablu (toate) de la UPC. Asta, ca atunci când familia restrânsă (adică consoarta mea și cu mine – ca să respectăm ierarhia) se reunește, să petreacă ceva “quality time” împreună. Bineînțeles, eu am acces la telecomandă abia după ce adoarme soția. Și câteodată nici atunci 😀 .

Oricum, după o lungă perioadă de timp, am convins-o ca, în timpul săpămânii legale de lucru (adică de luni până vineri), în intervalul orar 19.00 – 20.00, să ne uităm împreună (să vizionăm, cum s-ar zice astăzi) la emisiunile de pe TV Paprika. Chiar dacă ne uităm la un post TV unguresc (să ne ierte Vadim de acolo de unde este), avem multe de învățat. Mult mai mult decât de la un “Masterchef” ori niște “Chefi la cuțite”, două programe oribile din punctul meu de vedere.

În ultimele săptămâni am urmărit o producție britanică (BBC), ai cărei protagoniști erau Ainsley, un bucătar londonez, care încearcă să-l convingă pe amicul său, Len, să încerce și altceva decât mâncărurile tipic britanice (oare există așa ceva?). Len are 71 de ani, a fost jurat la un show TV de genul “Dansez pentru tine” (adică un fel de Mihai Petre, însă ceva mai bătrân și cu un simț al umorului mult mai bine dezvoltat), care, în toată viața lui (vă reamintesc: omul are 71 de ani), s-a hrănit cu eggs & bacon, fish & chips, cocktail shrimp, kidney pie, meat pie, și n-a gustat, măcar o dată în viață, pasta, pizza, ori “Chinese”. Ainsley încearcă să-l convingă pe mult mai maturul Len că există și altceva în materie culinară, fără a depăși granițele Regatului Unit, un spațiu în care alți etnici, europeni, asiatici, ori americani (de nord, centrali și de sud), au contribuit la diversificarea alimentației.

Salivând intens la preparatele indiene, chinezești, japoneze, nemțești ș.a.m.d. pe care protagoniștii emisiunii le-au degustat în diverse orașe britanice, ne-a căzut cu tronc un preparat al lui Ainsley, inspirat de bucătăria portugheză. Inspirați de această inspirație, eu, împreună cu soția mea (sau soția mea și cu mine), ne-am hotărât să-l reproducem, în bucătăria noastră, într-un mod mai mult sau mai puțin fidel. După cum v-ați dat probabil seama, este un preparat întocmit la patru mâini (deschid o paranteză aici: consoarta mea, înainte de a adăuga vreun ingredient în ceea ce meșterește ea, îmi zice: “Ai pozat? Pot trece mai departe?”. Cred că asta se pune la capitolul “We have a winner!”). Cât timp consoarta mea s-a ocupat de pregătirea sosului cu migdale și ardei copți și a piureului de cartofi, eu am marinat carnea de curcan și apoi am rumenit-o.

Ce vă trebuie?

Pentru sosul de migdale și ardei copți:

103
101
104

  • 70 – 80 g migdale (sau o cantitate egală de făină de migdale);
  • 4 – 6 ardei capia proaspăt copți și o lingură de oțet (sau un borcan de ardei capia copți și conservați în oțet – cam 5 – 7 bucăți); (720 mL volum/690 g masă netă/400 g masă uscată);
  • 2 căței de usturoi, curățați și feliați.

Pentru marinadă:

201
202

  • 2 lingurițe de boia afumată de ardei dulce;
  • ½ – 2 lingurițe de boia de ardei iute (în funcție de cât de picant vă doriți preparatul);
  • 1 – 2 lingurițe de cimbru uscat, ori – mai bine – frunzele de pe 2 – 3 crenguțe de cimbru verde, tocate mărunt;
  • 2 căței de usturoi curățați și zdrobiți în presă;
  • 4 – 6 linguri de ulei vegetal (sâmburi de struguri, măsline ori floarea-soarelui);
  • ½ lămâie – doar zeama;
  • Sare și piper – după gust.

Pentru friptura propriu-zisă:

  • 400 g piept de curcan, fără piele, fără os;
  • 1 linguriță de ulei vegetal (la fel ca mai sus), pentru a unge grill-ul.

Cum procedați?

Sos de ardei copți și migdale

Usturoiul se curăță, se feliază și se pune în blender împreună cu migdalele (care se pot înlocui cu fulgi sau făină de migdale).

105

Ardeii copți (pregătiți ca aici) se scurg, se taie în bucăți mari și se pun, de asemenea în blender.

106

Se mixează totul până când se obține o pastă fină, omogenă. Eventual se poate asezona cu puțină sare. Opțional puteți adăuga în amestec, înainte de mixare, un ardei iute feliat, curățat de sâmburi și de nervuri, caz în care pasta devine picantă.

107
108

Marinada pentru carne

Într-un castron încăpător amestecați boiaua dulce, boiaua iute, usturoiul zdrobit și cimbrul mărunțit.

203

Adăugați treptat uleiul de măsline, amestecând până când obțineți o pastă omogenă, pe care o asezonați cu sare, piper și zeamă de lămâie.

204

205

Friptura propriu-zisă

Ștergeți bine pieptul de curcan cu șervete absorbante și porționați-l în bucăți de circa 100 – 150 g. Crestați bucățile în romburi, cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, pentru a facilita marinarea și rumenirea (în special dacă feliile sunt mai groase).

301

Masați bine bucățile de carne pe toate părțile cu marinada și lăsați-le la rece minimum 20 – 30 de minute. Dacă aveți răbdare să le lăsați 10 – 12 ore la frigider, este și mai bine.

302

Ungeți tigaia-grill cu un strop de ulei din sâmburi de struguri și puneți-o la încins la foc maxim.

303

Scurgeți excesul de marinadă de pe bucățile de carne, apoi puneți-le pe grill și rumeniți-le câte 3 – 5 minute (în funcție și de grosimea bucăților) pe fiecare parte.

304

Scoateți bucățile de carne rumenite pe o farfurie caldă și țineți-le acoperite 4 – 5 minute, până în momentul servirii.

305

Sucurile lăsate de carne în acest răstimp recuperați-le și puneți-le în farfurie pe post de sos.

307

Drept garnitură, pe lângă sosul de migdale și ardei copți, merg bine cartofii: fie sub formă de piure, fie wedges, fie prefierți și apoi rumeniți în unt, la cuptor, cu puțină ceapă verde/leurdă tocată, usturoi feliat și rondele de ardei iute. Am să vă povestesc într-o zi cum se fac. Să apară doar cartofii noi, de la noi 😉

308

Preparatul fiind ușor picant, ar merge un pahar de vin roșu, un Merlot sau un Pinot Noir demisec.

306

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Piept de curcan în stil portughez cu sos de migdale și ardei copți

  1. Pingback: Cartofi noi, ușor picanți cu aromă de trufe și leurdă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.