Alt pesto, de data aceasta de pătrunjel. Şi cu o tuşă de busuioc şi zeamă de lămâie verde. Pesto genovese „adevărat” am mai făcut (nu-l căutaţi, că n-aveam blog pe vremea aceea), pesto de leurdă iarăşi am făcut – cu busuioc sau fără busuioc. A venit şi vremea celui de pătrunjel. Tehnologia rămâne aceeaşi, se schimbă doar câteva ingrediente.
- 2 legături de pătrunjel verde;
- 2 – 3 căţei de usturoi;
- câteva frunzuliţe de busuioc proaspăt (cu cât mai multe, cu atât mai aromat);
- 25 – 30 g fulgi de migdale (se pot înlocui cu seminţe de pin sau cu miez de nucă);
- 25 – 30 g parmezan sau Grana Padano;
- 3 – 5 linguri de ulei de măsline;
- zeama de la ½ lămâie verde;
- ¼ linguriţă sare marină;
- un vârf de cuţit de piper de Cayenne (este foarte iute, aşa că puneţi cu milă).
- Spălaţi bine pătrunjelul (mai scurtaţi din lujeri), eliminaţi excesul de apă cu şervete absorbante, rupeţi-l în bucăţi mari şi tocaţi-l la robot (blender) împreună cu sarea, piperul Cayenne şi usturoiul curăţat;
- Adăugaţi zeama de lămâie verde, fulgii de migdale, parmezanul rupt în bucăţi (sau dat pe o răzătoare mare) şi frunzele de busuioc;
- Mixaţi în robot (blender) până la omogenizare;
- Adăugaţi uleiul de măsline, puţin câte puţin, până când obţineţi o pastă de consistenţa dorită (normal n-ar trebui să fie prea fluidă, să nu curgă din lingura înclinată la 45°).
Pesto-ul de pătrunjel se poate folosi ca şi cel clasic, ca sos pentru paste, fripturi, legume la grătar. Puteţi chiar să faceţi tartine din pâine prăjită unsă cu pesto.
S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!
Pingback: Cotlet de porc la cuptor, cartofi copţi şi pesto de pătrunjel | Food and beyond…
Foarte interesanta ideea. Nu m-as fi gandit si la varianta cu patrunjel.
Credeti ca se poate face si din altceva?
Da. Pe lângă cel clasic (numai cu busuioc) eu am mai făcut pesto din leurdă (https://luciangavrila.ro/pesto-de-leurda/), leurdă şi busuioc (https://luciangavrila.ro/pesto-de-leurda-putin-altfel/), pătrunjel (evident). Am mai citit că se poate face şi din rucola, coriandru şi chiar spanac (https://en.wikipedia.org/wiki/Pesto).
Super arata si cred ca e tare bun!
Pingback: Sos pentru dovlecei (vinete) la grătar | Food and beyond…
Pingback: Sos pentru dovlecei (vinete) la grătar | Bacau Expres