Păstrăv la grill și cartofi aromatizați la cuptor

100Păstrăvul mi-a plăcut dintotdeauna, indiferent de modalitatea de pregătire. Astăzi, ceva simplu, pentru începători într-ale bucătăriei, cu păstrăv gata curățat și tranșat.

Ce vă trebuie?

  • 2 păstrăvi (cam 250 g bucata), curățați, eviscerați, decapitați și înjumătățiți longitudinal;
  • 1 linguriță de ulei din sâmburi de struguri (ori de floarea soarelui);
  • Sare marină, piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust.

Pentru garnitura de cartofi:

  • 6 cartofi albi, nefăinoși, nu prea mari (cam 0,5 – 0,7 kg);
  • 3 – 4 căței de usturoi;
  • 1 – 2 fire de ceapă verde;
  • 1 linguriță rasă de oregano;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Întrucât peștele se face rapid, începeți mai întâi cu pregătirea garniturii:

  • Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C;
  • Curățăți cartofii și tăiați-i în sferturi, pe lungime;
  • Curățați usturoiul și zdrobiți-l în presă;
  • Curățăți ceapa și tăiați-o în rondele;
  • Întru-n bol încăpător puneți cartofii feliați, usturoiul, uleiul, adăugați sare piper și oregano și amestecați bine totul;
  • Tapetați o tavă cu hârtie de copt și puneți în ea cartofii într-un singur strat, fără a se suprapune;
  • Dați tava la cuptor până când cartofii sunt rumeniți (cam 40 de minute) – după 20 de minute mai răscoliți conținutul tăvii, pentru ca feliile de cartof să se coacă uniform;
  • Adăugați rondelele de ceapă verde (păstrați câteva pentru decorat farfuriile) și mai rumeniți 2 – 3 minute cartofii cu flacăra din bolta cuptorului.

Câtă vreme stau cartofii la cuptorizare, aveți timp să vă ocupați de pește. Eu l-am luat de la un magazin specializat, cei de acolo ocupându-se de curățire, eviscerare și tranșare (toate incluse în preț). Dacă l-ați pescuit singuri, presupun că vă pricepeți și să-l aduceți la forma necesară gătirii 😉

  • Ungeți tigaia grill cu ulei vegetal și puneți-o la încins;
  • Asezonați bucățile de păstrăv cu sare și piper (în prealabil este bine să le ștergeți cu șervete absorbante);
  • Puneți bucățile de păstrăv în tigaia încinsă, pe partea cu pielea, și lăsați-le să se rumenească la foc mare, 3 – 5 minute;
  • Cu o spatulă de lemn întoarceți bucățile (fără să le rupeți) și mai lăsați-le să se rumenească încă 3 – 4 minute, apoi îndepărtați tigaia de pe foc.

Serviți peștele cu garnitura de cartofi aromatizați, acompaniat de un vin alb, sec. Aici am avut niște Bianco Granduca Toscana, de la Fattoria Campigiana. Dacă nu găsiți, îl puteți înlocui cu un Chardonnay de Sâmburești.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Păstrăv la grill și cartofi aromatizați la cuptor

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.