Păstrăv cu smântână – o specialitate bucovineană

100

Unul dintre preparatele tradiționale ale zonei Vama din Bucovina, păstrăv cu smântână, distruge tot sistemul de valori al celor școlarizați (doar) pe net, care știu – din surse absolut sigure și fără putință de tăgadă – că dacă mănânci pește și bei ori mănânci (concomitent, înainte, după) lactate, cu siguranță ți se va depigmenta pielea. Dacă inventatorii internetului s-ar fi născut cu câteva sute de ani mai devreme, probabil că astăzi ne-am fi limitat doar la păstrăv la cuptor, păstrăv la grill, păstrăv la tigaie ori păstrăv afumat, fiindu-ne imposibil să ne delectăm cu acest minunat păstrăv cu smântână. Sunt mai multe variante de preparare a păstrăvului cu smântână: fie se fierbe păstrăvul crud (eviscerat și desolzat, evident) direct în smântână, fie mai întâi se prăjește puțin pe plită ori în cuptor pe un pat de sare grunjoasă, fie – ca mai jos – se rumenește pe grill și apoi se fierbe în smântână. Oricum s-ar face, secretul este să nu vă zgârciți la smântână.

Ce vă trebuie?

  • 4 păstrăvi întregi, cam de 250 – 300 g bucata, curățați de solzi și eviscerați;
  • 400 – 500 g smântână cu minim 30% grăsime;
  • 1 – 2 lingurițe de tarhon uscat (sau 1 fir de tarhon proaspăt);
  • ½ legătură de pătrunjel verde, pentru decor;
  • 1 linguriță de ulei vegetal;
  • Sare marină și piper mozaic (ambele proaspăt măcinate) – după gust.

Cum procedați?

Ungeți tigaia grill cu ulei și puneți-o la încins pe flacără mare. Puneți de mămăligă (ceaun, apă, sare, mălai).

Rumeniți păstrăvii (în prealabil bine spălați și șterși de excesul de apă) pe grill, câte 3 – 4 minute pe fiecare parte (ca să-mi încapă toți patru, i-am lăsat fără cap și le-am “tuns” cozile; din acest motiv, pielea s-a cam lipit de grill, dar dacă aveți posibilitatea să îi lăsați intregi n-o să vi se întâmple pocinogul).

În paralel, într-o tigaie încăpătoare, cu margini înalte (puteți folosi o tavă, sau chiar o oală mare) puneți la fiert smântâna. Când aceasta începe să dea în clocot, treceți cu grijă peștii, fără a-i rupe, în recipientul cu smântână, în care ați aruncat și un praf de sare.

Lăsați păstrăvii să clocotească în legea lor vreo 5 – 6 minute.

La final adăugați tarhonul și asezonați totul cu sare și piper.

Se servesc calzi, cu smântână din belșug, alături de o mămăligă proaspăt răsturnată din ceaun.

Se împacă foarte bine cu un pahar de vin alb, rece și sec: Riesling Italian, Sauvignon Blanc sau Chardonnay.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Păstrăv cu smântână – o specialitate bucovineană

Leave a Reply

Your email address will not be published.