Păstrăv à la Slănic-Moldova

_206Cum ieși din stațiune, pe drumul spre camping, puțin mai sus de izvoare, o să găsiți acest loc, discret semnalizat. Oficial se cheamă “Păstrăvăria Casa Montană”, dar celor din zonă le este cunoscută drept “Păstrăvăria din Slănic”. Este un restaurant cu o listă de bucate scurtă, restaurant în care se servește exclusiv păstrăv, fie ca aperitiv, ciorbă sau fel principal.

Localul este amenajat la etajul unei cabane al cărei parter servește drept locuință. În curte, o terasă încăpătoare, acoperită, umbroasă și răcoroasă. Oriunde ai sta, auzi susurând apa Slănicului. În spatele localului sunt amplasate bazinele cu “materie primă”, bazine lângă care proprietarii mai au și niște cuști spațioase în care vociferează câteva duzini de bibilici. Iar în capătul terasei tronează un grătar încăpător pe care vezi cum se pregătește peștele.

Puteți începe cu o salată din icre de păstrăv, apoi puteți continua cu un borș de păstrăv, ori cu o ciorbă de perișoare – făcute tot din păstrăv, evident. Ca fel principal aveți de ales între păstrăvul prăjit în tigaie, ori cel făcut pe grătar. Cu mămăligă, mujdei de usturoi, ori sos picant. Dacă sunteți prevăzători și anunțați cu trei zile în avans, vă puteți bucura și de niște păstrăv afumat în cetină de brad. Lista de băuturi e lungă, dar – ca în multe restaurante românești – nu tot ce există în listă se găsește și la bar. Vinurile, pe trei paliere de preț (toate la 750 mL): vinul casei – 15 Lei, vinuri “normale” (Gewurtztraminer de Jidvei, Fetească Albă de la Beciul Domnesc) – 35 Lei, vinuri “boierești” (Chardonnay de Sâmburești, de exemplu) – 45 Lei. Au chiar și apă îmbuteliată la 2 L, nu numai la 0,5 sau 0,33 L – ca în majoritatea localurilor.

Am ajuns la păstrăvărie cu puțin înainte de miezul zilei, așa că nu a fost nicio problemă ca să ne așezăm unde pofteam și să ni se ia comanda rapid. Mai târziu, începând de pe la 12:30, locul a început să se aglomereze și timpii de așteptare să crească în mod corespunzător.

Deși prețurile par modeste (8 Lei/100 g pește eviscerat), mărimea porțiilor  compensează rapid senzația de ieftin. Trebuie să fii flămând tare ca să poți da gata ce se vede în farfurie:

Cu tot cu mămăligă și cu mujdei, o astfel de porție, care are cam 400 – 450 g de păstrăv, ajunge și până la 50 de Lei. Cu siguranță că două astfel de porții ar fi fost suficiente pentru patru persoane câte eram la masă. Nu cred că am fost singurii care n-am reușit să radem tot din farfurie; am văzut mulți clienți plecând de la masă cu caserolele în care și-au luat “la pachet” excedentul neconsumat.

Mărimea porțiilor a fost singurul aspect negativ. În rest, păstrăvul a fost făcut foarte bine (nici crud, nici ars), vinul a fost rece, apa așișderea, iar mujdeiul a fost mujdei și nu apă cu puțin ulei și usturoi, cum am mai întâlnit în alte locuri, cu pretenții mult mai mari.

O mențiune specială pentru sosul picant, în care am reușit să identific roșiile proaspete și ardeii iuți: bine făcut și condimentat atât cât trebuie. Numai bun pentru cele peste 30 ˚C peste care dădeai dacă stăteai în soare.

Una peste alta, a fost o experiență culinară plăcută. Iar dacă vă place păstrăvul și vă aflați în zonă, nu ratați o masă la “Păstrăvărie”.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

P.S. Iar dacă cei ce păstoresc acest local vor să-și mai diversifice meniul, le-aș mai putea recomanda și alte preparate bazate pe păstrăv. Ori dacă vreți să pregătiți păstrăvul la voi acasă, click pe fotografie pentru rețeta corespunzătoare:

Mai jos aveți rețeta pentru crochete de ton. Le puteți însă pregăti și cu păstrăv în loc de ton, cu aceeași tehnologie:

One thought on “Păstrăv à la Slănic-Moldova

  1. Din tot ce apare in meniu…nu este disponibil decat pastrav la gratar sau in tigaie sau ciorba de pastrav.. restul nu este disponibil…vinul casei nu este disponibil caci cica nu au cheia si trebuie sa cumperi o sticla la triplu pret daca vrei sa bei vin
    Preturile exagerate iar calitatea lasa de dorit…

Leave a Reply

Your email address will not be published.