Pastramă de berbecuț – la cuptor ori la tigaie

Am găsit la o măcelărie din Piața Sud nişte pastramă de berbecuţ pe care o ochisem mai demult. Cam pipărată (29 Lei/kg), dar ăsta-i preț din 2012. Am cumpărat o bucată (~ 300 g) şi am înecat-o în vin alb pentru 72 ore. Nu i-am mai pus alte condimente, întrucât le avea din galantar.

101

102

După 3 zile de băut non-stop, berbecuțul arăta cam așa:

103

L-am executat în două mini-variante (un fel de meniu de degustare)

Varianta 1 – Pastramă de berbecuț la cuptor

110

Cam 150 g le-am cuptorizat alături de nişte felii de şuncă şi vreo 10 căţei de usturoi întregi, necurăţaţi. Am mai turnat și o cană de vin alb sec, ceva piper negru proaspăt măcinat, apoi am dat tava la cuptor cam 35 – 40 de minute la 200 °C.

104

106

Am adăugat apoi patru ciuperci champignon mari, feliate, sărate şi pipărate, şi le-am mai lăsat 15 minute în cuptor.

107

109

Combinația rezultată se potriveşte foarte bine cu mămăligă, brânză tare rasă şi un pahar de vin roşu aspru.

111

Varianta 2 – Pastramă de berbecuț la tigaie

117

Întrucât sunt unii vigilenţi care mă controlează la aritmetică, vă spun şi ce-am făcut cu restul de 150 g pastramă de berbecuţ. Am fript-o!

113

114

Feliată în prealabil, la tigaia antiaderentă unsă cu puțin ulei (1 – 2 lingurițe). 3 minute pe avers, 3 minute pe revers (Întotdeauna prăjiți mai întâi aversul, apoi reversul 😉 ).

115

116

După care am mâncat-o! Tot cu mămăligă, evident, dar şi cu castraveţi muraţi!

100

Şi, bineînțeles cu vinul aferent. Același roșu aspru și sec: merge un Cabernet Sauvignon dintr-un an secetos, dar, în lipsă, merge chiar și un Bordeaux.

112

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși! 

2 thoughts on “Pastramă de berbecuț – la cuptor ori la tigaie

  1. Pingback: Miel în vin, la cuptor | Food and beyond…

  2. Pingback: Miel în vin, la cuptor | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.