Paste reciclate – cu ciuperci japoneze și spanac

Ca orice restaurator care se respectă (irony detected), când pregătesc supe limpezi (de legume, de pui ori de vită) în care adaug si paste, pastele nu le fierb în supă ci separat, adăugându-le doar în momentul servirii. Asta deoarece o oală de supă o prepar pentru mai multe zile și nu vreau ca să reîncălzesc, de fiecare dată, și tăiețeii ori fideaua. Dezavantajul major al metodei este că fie rămân cu supă excedentară, fie cu un plus de paste.

113

Dacă rămân fără paste, nu-i bai – fierb altele. Când rămân cu surplus de tăieței/fidea se complică lucrurile, dar nu prea tare. S-a inventat reciclarea mâncării.

112

Ce vă trebuie?

  • 20 g unt (min. 80% grăsime);
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1 ceapă roșie;
  • 2 – 3 căței de usturoi;
  • 1 linguriță de zahăr brun;
  • 1 pulpă de pui fără piele, fără os, fiartă sau prăjită – din recuperări;
  • 150 g de ciuperci Shimeji albe;
  • 2 lingurițe de dulceață de ardei iuți;
  • 100 g spanac baby;
  • 1 cutie (400 g) de pulpă de roșii;
  • 100 – 200 g tăieței sau fidea fierți/fiartă – din recuperări;
  • 2 – 4 frunze de busuioc verde proaspăt;
  • 20 – 30 g parmezan ras (sau altă brânză tare: Grana Padano, Pecorino Romano etc.);
  • Sare marină, piper negru (sau mixt) proaspăt râșnit – după gust.

Cum procedați?

Orice rețetă care se respectă începe cu “Tăiați o ceapă”.

114

Căliți-o 2 – 3 minute în amestecul de unt și ulei bine încins, apoi aruncați peste ea o linguriță de zahăr brun și caramelizați-o la foc iute încă 1 – 2 minute.

101

Adăugați în tigaie usturoiul curățat și feliat, căliți-l și pe acesta 30 – 40 de secunde, apoi adăugați carnea de pui tăiată în bucăți mici.

102

Rumeniți carnea în amestec vreo 2 – 3 minute. Dacă n-aveți carnea de pui la îndemână, nu puneți 😉 și săriți peste această etapă.

103

Adăugați apoi ciupercile Shimeji cărora le-ați îndepărtat în prealabil partea de jos a tulpinilor (cea care le ține unite în mănunchiuri). Odată cu ciupercile puneți și dulceața de ardei iuți.

104

Acoperiți tigaia cu un capac și fierbeți înăbușit, la foc mediu, 4 – 5 minute.

105

Adăugați spanacul (dacă instrucțiunile de pe caserolă nu spun “gata de consum” spălați bine frunzele și apoi scurgeți-le, înainte de a le arunca în mâncare), înăbușiți-l și pe acesta 2 -3 minute, apoi adăugați conținutul conservei de pulpă de roșii.

106

107

Asezonați cu sare și piper și lăsați mixtura să fiarbă la foc mic, sub capac, vreo 5 – 6 minute.

108

Adăugați pastele fierte, amestecați și așteptați 2 – 3 minute să se încălzească și ele. Potriviți gustul final de sare și piper, dacă este cazul.

109

Adăugați câteva frunze de busuioc rupte bucățele, luați tigaia de pe foc și lăsați-o acoperită cu un capac, până în momentul servirii, dar totuși nu mai mult de 4 – 5 minute, cât să se îmbine aromele și să nu vă frigeți la limbă când v-apucați de mâncat.

110

Decorați preparatul cu parmezan ras din belșug și cu o frunzuliță de busuioc proaspăt. Ar merge alături un pahar de Chianti rosso.

117

115

Dacă n-aveți prin gospodărie, merge și-un Beaujolais Nouveau, pe care sigur îl găsiți prin rafturile de la Carrefour sau Auchan.

111

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.