Paste cu fructe de mare

200

Nu pot zice că mă omor după paste, dar sunt unele preparate în care acestea se încadrează de minune. Cum ar fi aceste paste care seamănă cu nişte curele trapezoidale, a căror culoare, dată de cerneala de sepie, se armonizează perfect cu portocaliul midiilor, rozul crevetelor sau liliachiul caracatiţelor.

Ce vă trebuie?

  • 250 g paste (spaghetti sau tagliatelle) cu adaos de calmar şi cerneală de sepie (aşa ceva am găsit la Lidl);
  • 250 g amestec de fructe de mare (congelate dacă nu locuiţi la malul mării);
  • 100 g creveţi mici prefierţi decorticaţi;
  • 150 g smântână grasă (am folosit o cremă de smântână care era la îndemână);
  • 50 – 75 mL vin alb sec;
  • 50 g unt;
  • sare şi piper, după gust;
  • 1 ardei iute (opţional, dacă vreţi să obţineţi un preparat picant).

Cum procedaţi?

  • Puneţi fructele de mare şi crevetele în apă rece pentru îndepărtarea glazurii de gheaţă, după care le scurgeţi bine;
  • Fierbeţi pastele în 2,5 L apă cu sare, timp de 2 minute, conform indicaţiilor de pe ambalaj, le scurgeţi şi le ţineţi la îndemână;
  • Topiţi untul într-o tigaie antiaderentă încăpătoare şi trageţi în unt mai întâi calmarul, cam 2 minute, la foc mediu;
  • Dacă doriţi pastele picante, este momentul să adăugaţi ardeiul iute, tăiat rondele şi deposedat de seminţe şi de nervuri (aceste părţi sunt cele mai arzătoare);
  • Adăugaţi restul fructelor de mare şi căliţi-le în unt încă 2 minute, amestecând continuu;
  • Stingeţi cu vin, măriţi flacăra şi lăsaţi să fiarbă încă 2 minute, apoi adăugaţi smântâna;
  • Omogenizaţi, potriviţi de sare şi piper, fierbeţi 2 minute, apoi adăugaţi pastele;
  • Amestecaţi, închideţi flacăra, acoperiţi totul cu un capac şi lăsaţi-le să-şi transfere aromele timp de 2 – 3 minute.

Decoraţi cu rondele de ardei kapia şi frunze de busuioc şi adăugaţi alături un pahar de vin alb sec. Un Riesling Italian de la Cramele Recaş ar fi numa’ bun.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

5 thoughts on “Paste cu fructe de mare

  1. Pingback: Paste picante cu dovlecei | Food and beyond…

  2. Pingback: Sos alb pentru paste negre | Food and beyond…

  3. Arata minunat…voi incerca cu tagliatelle normale…sper sa arate la fel de bine..multumesc pentru idee :)

    • Merge bine și cu tagliatelle necolorate. Cerneala de sepie e doar pentru efectul cromatic. :)

  4. Pingback: Tagliolini cu melci și fructe de mare | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>