Papricaș de vită cu ciuperci

100Mi-am dorit de mult un astfel de papricaș, dar am tot amânat pregătirea lui, negăsind niciodată momentul prielnic. Dorința asta vine de la peregrinările mele prin Secuime, unde am gustat și papricașul de pui, și pe cel de vițel, și pe cel de ciuperci.   Acolo unde nu mi s-a întâmplat niciodată să cer pâine în loc de kenyér și să nu primesc, n-au vrut sub nici un chip să-mi dea papricaș cu carne (de pui ori vițel) și cu ciuperci. N-a mers nici cu paprikáscsirke gombával, nici cu borjúpörkölt gombával. M-au pus să aleg: ori cu carne, ori cu ciuperci. Așa că mi-am propus ca primul papricaș făcut în casă să conțină atât carne, cât și ciuperci.

Ce vă trebuie?

(din aceste cantități rezultă cam 2 – 3 porții)

  • 200 – 250 g carne de vită (spată sau pulpă);
  • 200 – 250 g ciuperci champignon proaspete;
  • 2 cepe galbene mici;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 1 lingură de morcovi deshidratați (opțional);
  • 1 lingură ulei vegetal;
  • ½ linguriță pastă de ardei iute;
  • 1 – 2 lingurițe boia de ardei dulce;
  • 200 mL smântână grasă (32% grăsime);
  • 70 g pastă de tomate (24% substanță uscată);
  • ½ legătură pătrunjel verde;
  • ½ linguriță condiment “viclean” secuiesc (conține: arpagic, isop, usturoi, mărar, pătrunjel, busuioc, ceapă, coriandru, cătușnică, albăstrele și petale de floarea-soarelui);
  • 3 – 5 rondele de ardei iute roșu (decor);
  • sare, eventual piper – după gust;
  • 100 g cuș-cuș (pentru garnitură).

Cum procedați?

  • Mai întâi spălați bine carnea și tăiați-o în cuburi de 1 inch (2,54 cm), după care o puneți la fiert într-o cantitate minimă de apă (0,5 – 0,7 L);
  • Spumuiți la început (după primul clocot) apoi lăsați să fiarbă încet, la foc mic, cam 1 – 2 ore, până se pătrunde bine carnea (timpul de fierbere este într-o relație de directă proporționalitate cu timpul scurs între nașterea vitei și sacrificarea acesteia);
  • Când nivelul apei scade periculos, completați cu apă fierbinte;
  • Cât fierbe vita aveți suficient timp să spălați bine ciupercile și să le tăiați în 4 – 6 (funcție de mărimea lor), să curățati ceapa și usturoiul și să le tocați mărunt, să spălați pătrunjelul și să-l tocați;
  • Puneți la călit ceapa în ulei încins, până când devine translucidă (cam 2 minute), apoi adăugați ciupercile și usturoiul și înăbușiți totul vreo 5 minute la foc potrivit;
  • Adăugați morcovul deshidratat (Puteți folosi și morcov proaspăt, nu-i bai, ba chiar fierbe mai ușor. Eu n-aveam în casă și-am zis că nu ies la -15 ˚C pentru un amârât de morcov);
  • Adăugați pasta de ardei iute și amestecați bine totul;
  • Turnați peste ciuperci și ce mai aveți pe-acolo carnea fiartă, cu tot cu supă (ar trebui să aveți măcar vreo 300 – 350 mL de supă de vită), pasta de tomate, boiaua dulce, omogenizați, acoperiți cu capac, dați focul la mic și lăsați să fiarbă încetișor cam 25 – 30 de minute;
  • Adăugați vicleanul condiment secuiesc (dacă-l aveți; dacă nu – merge și fără), apoi turnați smântâna, amestecați bine și potriviți gustul de sare și piper;
  • Lăsați să fiarbă molcom (tot acoperit) încă 10 – 15 minute, timp în care pregătiți cuș-cușul;
  • Presărați pătrunjelul tocat, amestecați și luați de pe foc.

Pentru cuș-cuș:

Se pune apa la fiert (la 100 g cuș-cuș ar reveni cam 0,25 L de apă), iar când apa începe să fiarbă se stinge flacăra, se adaugă pastele și se pasează cu furculița, după care se lasă 8 – 10 minute să se desăvârșească hidratarea pastelor. Sau puteți pur și simplu să urmați instrucțiunile scrise pe ambalaj.

Ce urmează este simplu: luați farfuria, puneți cuș-cuș (sub formă de cilindru, grămadă, cub, con cu baza în sus etc.) iar peste el sau pe lângă el adăugați minunatul papricaș, având grijă să nu scăpați în blid numai carne, ori (asta-i mai grav) numai ciuperci. Cu sosul ăsta portocaliu puteți zugrăvi cum poftiți prin farfurie. Întrucât am fost dezvățat să fac mâncărurile excesiv de picante (deși îmi mai scapă uneori condimente în plus prin mâncare), am considerat că niște rondele de ardei iute (chiar mai multe decât se văd în poze) nu strică, ba dimpotrivă.

 S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.