Păpăradă cu cartofi, resturi de friptură și brânzeturi pe cale să expire

100Cum spuneam și cu alte ocazii, păpărada este un regionalism întâlnit în sudul Ardealului (și nu numai) care suplinește binișor franțuzismul omletă. O păpăradă care se respectă nu conține numai ouă; ea trebuie îmbunătățită cu ceva carne, niscaiva brânzeturi, verdețuri și, eventual, cartofi. Cam așa ceva a rezultat când am pornit inițial să pregătesc niște cartofi țarănești, pe parcurs descoperind că diverse produse de prin frigider sunt (aproape) bune de trimis la Recycle Bin. Drept pentru care le-am reciclat la un nivel superior, integrându-le armonios într-o păpăradă “fusion”. Acuma depinde de imaginația, inspirația și frigiderul fiecăruia modul de realizare al păpăradei (sau păpărăzii?). În cele ce urmează vă povestesc doar cum am procedat eu.

Ce vă trebuie?

  • Câtiva cartofi albi (cam 0,4 – 0,5 kg), făinoși, fierți în coajă în apă cu sare, timp de 15 – 20 de minute, până se pătrund;
  • 3 – 4 ouă (am pus 4 că erau cam mici);
  • Carne afumată/friptă/prăjită/fiartă: am găsit niște pastramă afumată din piept de pui și niște friptură rece din pulpă de mânzat;
  • Brânzeturi: orice aveți la îndemână (mie mi-au ieșit în cale: Cambozola, niște brânză de oaie fermentată Horezu și niște caș de vacă afumat Solomonescu);
  • Ulei/unt pentru prăjit: 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri, 20 g unt “barbecue”, 20 g unt aromatizat cu usturoi;
  • Ceva verdeață: cam ½ de legătură de pătrunjel și ½ de legătură de mărar, tocate mărunt;
  • Sare și piper după gust.

Cum procedați?

  • Cartofii fierți și curățați de coajă îi tăiați în 2 – 4 pe lungime și apoi îi feliați în bucăți cam de 3 – 4 mm grosime;
  • Cărnurile le tăiați în cuburi mici (de circa 5 mm);
  • Brânza tare o tăiați la fel în cuburi mici, brânza cu pastă moale (Cambozola) o feliați la 5 mm;
  • Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (un wok, de exemplu), topiți bucățile de unt în ulei, iar în grăsimea încinsă căliți bucățelele de carne la foc mediu, 1 – 2 minute;
  • Adăugați cartofii și căliți încă vreo 10 minute, amestecând când și când;
  • Potriviți de sare și piper;
  • Adaugați bucățelele de brânză tare și amestecați până când brânza se topește și se încorporează – cam 2 – 3 minute;
  • Adăugați feliile de brânză cu pastă moale, amestecați până când se topește și aceasta: încă 4 minute;
  • Tot amestecând, încet-încet, cartofii se vor sfărâma;
  • Spargeți ouăle în tigaie, deasupra amestecului, și țineți pe foc tigaia încă 2 – 3 minute, amestecând continuu, ca să se coaguleze albușul;
  • Încorporați în amestec verdețurile, amestecați bine de tot, luați tigaia de pe foc și mai țineți-o cu capac deasupra 2 – 3 minute.

Păpărada asta se împacă foarte bine cu o salată clasică (roșii, castraveți, ridichi, ceapă verde, salată verde, spanac) asezonată cu sare, ulei și un strop de oțet balsamic.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.