“Pălării” picante cu ierburi și brânză

100

Soare… căldură… ieșiri în natură…

A venit și vara, calendaristic vorbind, deși sezonul grătarelor s-a deschis cu mult înainte. Despre ciuperci umplute am tot povestit pe blog, iar aici o să găsiți câteva dintre cele mai bune modalități de preparare. Astăzi am să vă prezint niște ciuperci umplute ceva mai aparte: ușor picante și aromate. Aromă dată de un amestec de ierburi proaspete, de sezon: pătrunjel, mărar, tarhon și mentă (dacă aveți, puteți înlocui mărarul cu fenicul – o să fie și mai aromate). Le puteți face acasă, în tihnă, la cuptor ori direct la iarbă verde, pe grătarul încins. Merg alături de, sau chiar în loc de cărnuri grătărite.

Ce vă trebuie?

  • 16 ciuperci champignon mai mari (sau câte vă încap în tavă);
  • 150 g caș afumat (sau cașcaval);
  • ½ legătură de pătrunjel;
  • ½ legătură de mărar;
  • 4 – 5 frunze de mentă verde;
  • 7 – 8 frunze de tarhon;
  • 1 căpățână de usturoi verde;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • ¼ linguriță boia iute sau pudră de chilli;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 190 – 200 ˚C;
  • Spălați cu puțină apă ciupercile, îndepărtați-le cozile și lăsați-le la scurs;
  • Puneți pălăriile ciupercilor cu gura în jos, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (puteți renunța la hârtia de copt – a fost pusă doar pentru a nu murdări prea tare tava 🙂 ) și dați-le la cuptor pentru 15 – 20 de minute, apoi întoarceți-le cu gura în sus și mai lăsați-le 5 minute;

Cât timp ciupercile stau la cuptor, pregătiți umplutura:

  • Tocați mărunt jumătate din cozile de ciuperci, cașul afumat (păstrați câteva feliuțe subțiri de 1,5 × 1,5 cm pe care le puneți la final peste umplutură), ierburile și usturoiul;
  • Amestecați toate ingredientele bine și asezonați-le cu sare, piper, boia dulce și boia iute;
  • Umpleți pălăriile cu acest amestec și dați din nou tava la cuptor, cam încă 15 – 20 de minute;
  • Puneți peste umplutură câte o feliuță subțire de caș afumat, închideți focul și lăsați tava în cuptorul încins încă 8 – 10 minute, până se topește cașul de deasupra.

Se pot servi drept aperitive (calde sau reci), ornate cu puțin mărar sau pătrunjel proaspăt tocat. Merg, de asemenea, ca garnitură la carne sau pește făcute pe grătar. Le puteți lua cu voi la picnic, gata făcute. Ori puteți să le pregătiți ad-hoc, direct pe grătar (aveți grijă însă să vă pregătiți de-acasă umplutura).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.