Negresă cu bere Guinness

300

Vouă ce imagine vă sugerează rostirea cuvântului “Irlanda”? Mie, asta:

Și poate un spiriduș, îmbrăcat în hainele cele mai verzi posibil, care repetă obsesiv “I want me gold!” Zilele trecute mi-a ieșit în cale, nu un spiriduș, ci un tweet care ducea spre o rețetă de negresă cu bere Guinness. Am reținut-o, zicând că-i desertul cel mai potrivit pentru 17 Martie, Ziua Sfântului Patrick și sărbătoarea irlandezilor de pretutindeni. Împreună cu consoarta am adaptat rețeta originală, adăugându-i, printre altele, verdele care-i lipsea. Adică niște fistic, prăjit lejer și apoi sfărâmat în bucățele mici. Am mai redus din zahăr și am înlocuit aproape în totalitate făina albă cu făină de migdale. Berea Guinness am păstrat-o în totalitate, ba chiar am pus ceva mai multă. Și iată ce a ieșit:

Ce vă trebuie?

  • 7 gălbenușuri de ou;
  • 300 g zahăr tos;
  • 1 praf de sare;
  • 200 mL bere Guinness;
  • 100 g făină de migdale;
  • 30 g făină albă;
  • 15 g (1 plic) praf de copt;
  • 50 g fistic decojit;
  • 50 g cacao neagră;
  • 40 – 50 g cacao cu conținut redus de grăsime (cu 11% unt de cacao).

Cum procedați?

Fisticul decojit se pune în strat subțire într-o tavă și se prăjește în cuptorul încins la 200 ˚C 10 – 15 minute, apoi se sfărâmă.

Se bat bine gălbenușurile cu zahărul și cu un praf de sare, până la încorporarea completă a zahărului.

Se adaugă berea și se mixează până la omogenizare.

Se încorporează, rând pe rând, sub amestecare continuă, făina de migdale, cacaoa, fisticul sfărâmat, făina albă, praful de copt.

Pasta obținută se toarnă într-o tavă (cu dimensiunile de 29 × 21 × 5 cm sau 24 × 17 × 5 cm – caz în care prăjitura va ieși ceva mai înaltă) tapetată cu hârtie de copt și se coace 25 – 30 de minute, în cuptorul în prealabil încins la 180 ˚C. Negresa este coaptă în momentul în care a trecut “testul scobitorii”.

După răcire se scoate din tavă și se taie în forma dorită. Se poate servi rece sau caldă, cu sau fără adaos de frișcă, smântână ori înghețată. Cel mai bine se potrivește negresa fierbinte (încălziți bucata de prăjitură 15 – 20 de secunde pe puterea maximă în cuptorul cu microunde) cu înghețată de vanilie ori, mai bine, de fistic.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Negresă cu bere Guinness

Leave a Reply

Your email address will not be published.