Musaca de vinete

_100

O musaca grecească clasică se prepară cu vinete prăjite în ulei, carne de vită și sos bechamel. Cum vinetele absorb o mulțime de ulei în timpul prăjirii, produsul finit poate părea multora prea gras sau prea uleios. Am constatat că mulți turiști (în special britanici și nordici) s-au plâns de acest lucru în recenziile de pe tripadvisor sau altele similare.

În preparatul de mai jos am utilizat niște vinete mai altfel, un soi pe care nu l-am folosit până acum, dar de care am fost foarte mulțumit:

Nu le-am prăjit în ulei, le-am înmuiat puțin în tigaia-grill și le-am lăsat să se definitiveze în cuptor. La bechamel am renunțat, preferând înlocuirea lui cu un amestec de pesmet, parmezan și fulgi de migdale. Iar în compoziție am înlocuit carnea de vită cu un amestec 4 : 1 de ceafă de porc (nu prea grasă) și piept de porc. Din cantitățile indicate vă ies cam patru porții de musaca.

Ce vă trebuie?

  • 3 – 4 vinete (cam 1 – 1,2 kg în total);
  • 1 ceapă galbenă, medie;
  • 1 ceapă roșie, medie;
  • 4 – 6 căței de usturoi;
  • 400 g ceafă de porc fără os;
  • 100 g piept de porc (sau bacon);
  • 4 – 5 roșii bine coapte (cam 600 g);
  • 1 ardei gras roșu;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • 2 – 3 fire de busuioc (doar frunzele);
  • 1 linguriță rasă de oregano uscat;
  • 1 linguriță rasă de zahăr brun;
  • ¼ linguriță de nucșoară rasă;
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline (+ câte o linguriță pentru uns grillul pe care coaceți vinetele și pentru uns tava în care puneți musacaua la cuptor);
  • 1 ou (opțional);
  • 100 – 150 g parmezan ras (sau altă brânză tare, Grana Padano, de exemplu);
  • 4 – 5 linguri de pesmet (sau, mai bine, un amestec de: 2 linguri pesmet, 4 linguri parmezan ras, 1 lingură făină sau fulgi de migdale);
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Mai întâi pregătiți vinetele, că operațiunea durează vreo 40 de minute:

  • Spălați vinetele și tăiați-le în rondele cu grosimea de circa 1 cm;
  • Asezați rondelele pe un fund de lemn, presărați-le cu sare grunjoasă și lăsați-le vreo 15 minute, timp în care sarea va ușura eliminarea sucului amar din acestea;
  • Ștergeți rondelele cu șervete absorbante, întoarceți-le pe partea opusă și repetați faza cu sarea și cu așteptatul 15 minute, după care eliminați zemurile lăsate (tot cu șervete absorbante);
  • Coaceți rondelele pe un grill bine încins, uns în prealabil cu ulei – lăsați-le până când se înmoaie, cam 3 – 5 minute pe fiecare parte).

Cât timp se coc vinetele, pregătiți ingredientele pentru “umplutură”:

  • Curățați ceapa și tocați-o mărunt (sau mărunțiți-o ajutându-vă de robotul de bucătărie);
  • Curățați usturoiul și feliați-l subțire;
  • Tocați carnea împreună cu pieptul de porc;
  • Spălați roșiile și tăiați-le în cuburi mici;
  • Curățați ardeiul și tăiați-l mărunt;
  • Spălați și tocați pătrunjelul – busuiocul lăsați-l la urmă, chiar înainte de a-l adăuga în compoziție;
  • Dați parmezanul prin răzătoarea mică.

Având aproape toate ingredientele pregătite, puteți începe să preparați “umplutura” pentru musaca:

  • Într-o tigaie încăpătoare, cu pereți înalți, încingeți uleiul și căliți la foc iute usturoiul, nu mai mult de 1 minut;
  • Adăugați ceapa tocată și căliți în continuare 2 – 3 minute, apoi adăugați ardeiul gras;
  • Amestecați, mai căliți încă 3 – 4 minute, apoi adăugați tocătura de carne;
  • Amestecați bine și căliți încă 5 – 7 minute, până când se albește carnea;
  • Adăugați roșiile tăiate și zahărul, reduceți focul la mediu spre mic și lăsați să fiarbă încetișor, amestecând, cam 20 – 25 de minute, până când sucul lăsat de roșii scade la jumătate;
  • Adăugați pe rând, amestecând continuu: nucșoara, pătrunjelul, oregano, busuiocul, apoi asezonați cu sare și piper;
  • Lăsați amestecul să fiarbă încet până scade aproape de tot și rămâne ca o pastă consistentă, după care luați tigaia de pe foc și lăsați-o să se răcorească. După ce s-a răcorit puteți îngloba în compoziție un ou crud.

Cât timp se răcorește tigaia, preîncălziți cuptorul la 190 – 200 ˚C, ungeți o tavă cu ulei și tapetați-o cu pesmet (sau cu amestecul pe care vi l-am indicat în loc de pesmet) și “construiți” musacaua:

  • Puneți în tava astfel pregătită un strat de rondele de vinete;
  • Peste acest strat întindeți, într-un strat de grosime uniformă, umplutura;
  • Presărați puțin parmezan ras, apoi acoperiți cu un alt rând de rondele de vinete (dacă pățiți ca mine și rămâneți fără vinete suficiente, înlocuiți-le cu rondele de roșii);
  • Peste ultimul strat de vinete puneți restul de pesmet (ori amestec de pesmet, parmezan și făină de migdale) și parmezanul ras – nu vă zgârciți.

Dați tava la cuptorul preîncălzit și lăsați-o acolo cam 40 – 45 de minute, timp în care se va desăvârși musacaua.

Dacă vi se pare prea fierbinte, stingeți-o cu o bere rece! 😉

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.