Murături asortate – 2016

_106Anul trecut am pus la saramură, într-un butoiaș de 20 L, castraveți, gogonele și conopidă.

Anul acesta am făcut o schimbare de variabilă, înlocuind conopida cu harbuji (lobenițe – pentru ardeleni, pepeni verzi pentru restul lumii, exceptând ardelenii și moldovenii). Am mai modificat puțin și tehnologia, în sensul că saramura (1 lingură de sare cu vârf la 1 litru de apă) am turnat-o peste viitoarele murături fierbinte, după ce a dat bine în clocot. În felul acesta nu mai este necesară “vânturarea” ei la 2 – 3 zile.

În butoiașul de 20 L am pus așa:

  • 6 kg de castraveți;
  • 4 kg de gogonele;
  • 2 pepeni verzi (cam 750 g bucata);
  • 2 morcovi curățați și tăiați rondele;
  • 2 căpățâni de usturoi (căței curățați);
  • 1 plic (20 g) piper negru boabe;
  • 8 ardei iuți verzi;
  • 1 legătură de mărar uscat;
  • 10 L de saramură fierbinte (10 L apă + 10 linguri de sare grunjoasă, neiodată, de uz alimentar).

_104
_105

Câteva mici secrete pe care trebuie să le știți:

Castraveții trebuie să fie mici (4 – 6 cm) și proaspeți. Castraveții proaspeți sunt fermi la pipăit, încă mai au floarea galbenă la capăt și sunt prevăzuți cu țepi care încă mai înțeapă.

_102

Gogonelele nu trebuie să fie prea crude. Am ales gogonele date ușor în pârg, de culoare rozalie.

_103

Pepenii trebuie să fie mici și nu trebuie să fie moi.

Toate legumele trebuie bine spălate înainte de a fi puse la murat.

Saramura se prepară fierbând o cantitate de apă măsurată, în care se dizolvă, pentru fiecare litru de apă, o lingură cu vârf de sare grunjoasă, neiodată, de uz alimentar. Ca să nu aveți surprize, preparați ceva mai multă saramură decât vă iese din calcule. De exemplu, am pregătit 13 L de saramură, din care doar 10 L au încăput și au acoperit în totalitate murăturile.

_101

După ce turnați saramura fierbinte în butoi, închideți-l bine și lăsați-l 2 – 3 săptămâni la 20 – 25 ˚C. După această perioadă puteți depozita recipientul cu murături într-un loc întunecos și răcoros: cămară, beci.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Murături asortate – 2016

  1. Ati mai pus muraturi cu saramura fierbinte si fara vanturare? Mie mi-a spus o doamna ca asa pune si varza, cica de ani de zile – si nu o pritoceste deloc. Dar n-am avut curaj sa urmez reteta…

  2. Pingback: Mușchiuleț de porc în bere brună la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.