Anul trecut am pus la saramură, într-un butoiaș de 20 L, castraveți, gogonele și conopidă.
Anul acesta am făcut o schimbare de variabilă, înlocuind conopida cu harbuji (lobenițe – pentru ardeleni, pepeni verzi pentru restul lumii, exceptând ardelenii și moldovenii). Am mai modificat puțin și tehnologia, în sensul că saramura (1 lingură de sare cu vârf la 1 litru de apă) am turnat-o peste viitoarele murături fierbinte, după ce a dat bine în clocot. În felul acesta nu mai este necesară “vânturarea” ei la 2 – 3 zile.
În butoiașul de 20 L am pus așa:
- 6 kg de castraveți;
- 4 kg de gogonele;
- 2 pepeni verzi (cam 750 g bucata);
- 2 morcovi curățați și tăiați rondele;
- 2 căpățâni de usturoi (căței curățați);
- 1 plic (20 g) piper negru boabe;
- 8 ardei iuți verzi;
- 1 legătură de mărar uscat;
- 10 L de saramură fierbinte (10 L apă + 10 linguri de sare grunjoasă, neiodată, de uz alimentar).
Câteva mici secrete pe care trebuie să le știți:
Castraveții trebuie să fie mici (4 – 6 cm) și proaspeți. Castraveții proaspeți sunt fermi la pipăit, încă mai au floarea galbenă la capăt și sunt prevăzuți cu țepi care încă mai înțeapă.
Gogonelele nu trebuie să fie prea crude. Am ales gogonele date ușor în pârg, de culoare rozalie.
Pepenii trebuie să fie mici și nu trebuie să fie moi.
Toate legumele trebuie bine spălate înainte de a fi puse la murat.
Saramura se prepară fierbând o cantitate de apă măsurată, în care se dizolvă, pentru fiecare litru de apă, o lingură cu vârf de sare grunjoasă, neiodată, de uz alimentar. Ca să nu aveți surprize, preparați ceva mai multă saramură decât vă iese din calcule. De exemplu, am pregătit 13 L de saramură, din care doar 10 L au încăput și au acoperit în totalitate murăturile.
După ce turnați saramura fierbinte în butoi, închideți-l bine și lăsați-l 2 – 3 săptămâni la 20 – 25 ˚C. După această perioadă puteți depozita recipientul cu murături într-un loc întunecos și răcoros: cămară, beci.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
Ati mai pus muraturi cu saramura fierbinte si fara vanturare? Mie mi-a spus o doamna ca asa pune si varza, cica de ani de zile – si nu o pritoceste deloc. Dar n-am avut curaj sa urmez reteta…
Da, dar numai castraveți (fără gogonele) și în recipiente de maximum 3 L.
Pingback: Mușchiuleț de porc în bere brună la cuptor | Food and beyond…