Masa de Crăciun a bloggerului care n-a tăiat porcul

Blogger fara porcUmblă vorba că masa de Crăciun a românului trebuie să fie încărcată cu “porcării”. Că așa-i tradiția la noi, la români, ca de Crăciun să mâncăm musai preparate din carne de porc. Voi v-ați întrebat vreodată cât de veche este această tradiție și cum a apărut ea?

Că dacă privim adânc în istorie, balada care ne definește pe noi ca nație nu este despre porcul Ghiță ci despre Miorița laie, laie-bucălaie … Suntem neam de ciobani și nu de porcari. Românul frate cu codrul (în care se adăpostea repede când năvăleau tătarii, turcii și alte neamuri care veneau să ceară – vorba poetului național – “pământ și apă”) a devenit curând și un bun prieten al porcului. Asta s-a întâmplat când s-a prins că turcii care-l vizitau în mod frecvent îl scăpau de grija animalelor și orătăniilor din bătătură, cu o singură excepție. Ați ghicit: osmanlâii nu se atingeau de porc nici picați cu ceară. Și uite-așa, încet încet, mai de voie, dar mai ales de nevoie, românul nostru ancestral s-a adaptat mediului în care trăia. Întrucât carnea de porc era (și este și în prezent) sensibilă la arșița verii, iar la vremea respectivă gospodarul nu putea face un credit doar cu buletinul ca să-și ia ladă frigorifică, anotimpul cel mai propice pentru sacrificarea lui Ghiță s-a dovedit a fi iarna. Și de aici până la asocierea ritualului de sacrificare cu sărbătoarea Nașterii Domnului n-a mai fost decât un pas. Unul mic de tot.

Dacă istoria ar fi curs altfel, ori dacă am fi trăit într-un univers paralel în care n-am fi fost atât de des vizitați de către vecini, poate altfel ar fi arătat masa de Crăciun. Poate cârnații, caltaboșii, toba ar fi fost considerate niște mâncăruri exotice, cum sunt acum puiul Shanghai ori rața Szechuan. Și dacă tot am ajuns cu imaginația până aici, iată cum aș vedea eu o masă de sărbătoare porkless (fără porc, adicătelea).

Pentru o masă în cerc restrâns (4 – 6 persoane) v-aș recomanda următoarea succesiune de preparate:

Mai întâi o salată pe bază de andive: aveți de ales între andive cu pui și maioneză și andive cu butterfish și sos Caesar.

După salată, o supă-cremă: fie supă de usturoi cu portocale, fie supă de praz cu somon afumat.

O gustare caldă de genul piept de pui umplut cu midii ori file de șalău la cuptor s-ar asorta binișor cu ceea ce a fost înainte.

Ca fel principal aș propune o pulpă de vițel la cuptor, care merge și după pui și după șalău, ori niște pulpe de pui marinate și apoi făcute încet la cuptor (dacă n-ați ales tot puiul la gustarea caldă).

Pentru desert aș opta pentru un tiramisu clasic ori unul cu fructe de pădure (nu-mi cereți rețeta – știți că eu nu construiesc deserturi; încercați la colegii din lista de mai jos :) ).

Dacă a dat norocul peste voi (așa cum dă peste mine în fiecare an de aproape trei cincinale normale, nu de alea făcute-n patru ani și jumătate) și aveți cel puțin o duzină de musafiri la masă, datele problemei se schimbă. Mai întâi trei aperitive pe care le puteți pregăti din timp și păstra apoi la rece: o ruladă multicoloră din piept de pui, o friptură rece de vițel și niște clătite cu urdă și somon fumée.

Tradiționalei salate “boeuf” îi poate lua locul o salată de ciuperci cu un dressing de maioneză cu usturoi. Mai puteți umple rapid niște coșulețe cu pastă de ton ori cu pastă de brânză.

La supele-creme suntem obligați să renunțăm, necesitând prea multă bucătăreală de care n-o să avem timp. Le putem înlocui cu o salată de ton (fie cu spanac, fie cu fasole boabe) ori cu o salată aproape Niçoise. Și astea pot fi pregătite (cel puțin parțial) din timp.

Ca fel principal gândiți-vă la o friptură la tavă, care să se facă încet în cuptor cât vă delectați cu preparatele anterior enumerate. Se pretează foarte bine la o masă mare pulpele de pui (dezosate sau ba), în prealabil marinate. Aveți trei sugestii aici, aici și aici.

Toate trei se potrivesc bine cu un piure de cartofi, care poate fi debanalizat adăugându-i în final niște unt aromatizat cu usturoi și niște pătrunjel verde tocat. Fripturile pot cere și niște castraveți murați, gogoșari în oțet, o salată de varză, niște sfeclă roșie cu hrean, mă rog – ce găsiți la îndemână prin cămară sau prin beci.

Pentru desert, a se vedea soluția recomandată la masa în cerc restrâns. Se poate aplica și aici.

Despre băuturi, numai de bine. Aveți la fiecare fel recomandat și lichidul care i se potrivește cel mai bine. Iar dacă nu vreți să amestecați vinurile și să tot schimbați paharele, scutindu-vă de un efort suplimentar, aș merge pe un alb demisec: Sauvignon, Riesling sau Fetească Regală.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

P.S. Acest articol face parte dintr-un proiect pus la cale împreună cu alți oameni care au și ei câte un blog pe care își împărtășesc pasiunea pentru mâncare:

Iolanda si Georgiana Voinea: http://sisterskitchen.ro/dulciuri-pentru-craciun/muschi-de-porc-la-cuptor-si-cateva-retete-de-craciun-de-la-bloggeri/
Brindusa:  http://www.retetedesuflet.ro/retete-de-craciun-de-la-bloggeri/
Claudia Rusu:  http://lecturisiarome.ro/2013/12/traditii-culinare-de-craciun-la-romani/
Dana Aphextwinz:  http://aphextwinz.wordpress.com/2013/12/20/retete-de-craciun/
Adriana Lucia Mara: http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2013/12/tort-dobos.html/
Daiana si Cosmin: http://www.simplusibun.ro/2013/12/biscuitii-aur-de-storo-cu-faina-de.html/
Iuliana Miu: http://bucate-aromate.ro/2013/12/ciocolata-de-casa-in-foi-de-napolitana/
Elena Toma: http://bucatariaelenei.blogspot.ro/2013/12/un-cozonac-pentru-proiectul-retete-de.html/
Gina Bradea: http://pofta-buna.com/poveste-de-craciun/
Lili Liliana: http://liligospodini.blogspot.ro/2013/12/retete-pentru-craciun-fursecuri.html/
Uica Mihai: http://uicamihai.blogspot.ro/
Cerasela Badr El-Din: http://saffronanddates.blogspot.ro/2013/12/fursecuri-stollen.html/
Cristina Pana: http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2013/12/sarmale-din-pulpe-de-pui.html/
Alexandra Butnari: http://gustolandia.ro/homemade-ferrero-rocher/
Alice Ciobanu: http://tarabucatelor.ro/2013/12/fursecuri-cu-crema-de-branza/
Iuliana Florentina Avram: http://iulianaflorentina.blogspot.it/2013/12/turta-dulce.html/
Lacrimioara Mihaela: http://aromeinbucatarie.blogspot.ro/2013/12/cozonac-pufos-cu-crema-de-nuca_20.html/
Dia.daria: http://www.retetelemeledragi.com/2013/12/turta-dulce-cu-omega-3-si-6.html/
Laura şi Liana:  http://transylvaniankitchen.blogspot.ro/2013/12/biscuiti-cu-scortisoara.html/
Andreea Denisa:  http://prajituri-torturi-dea.blogspot.ro/2013/12/sarmalute.html/
Ioana Tone: http://pasiunesiculoare.blogspot.de/2013/12/trufe-din-ciocolata.html/
Doina Varga: http://nicuvar.wordpress.com/2013/12/20/bomboane-de-pom-preparate-acasa-proiectul-retete-de-craciun-de-la-bloggeri/
Laura: http://casutalaurei.blogspot.ro/2013/12/bunatati-de-craciun-de-la-bloggerimea.html/
Geta Cipaianu: http://panseluta-violet.blogspot.ro/2013/12/stollen.html/
Dana Burlacu Visternicu: http://prajituricisialtedulciuri.wordpress.com/2013/12/20/julfa-sau-pelincile-domnului/
Didi: http://dulceiutesarat.wordpress.com/2013/12/20/biscuiti-cu-lamaie-christmas-lemon-cookies/
Laura Laurentiu: http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/prajituri-torturi/biscuiti-cu-cocos-si-caramel.html/
Simona: http://alisonstrials.ro/2013/12/reteta-de-craciunfructe-deghizate-christmas-recipefruits-in-disguise.html/

26 thoughts on “Masa de Crăciun a bloggerului care n-a tăiat porcul

  1. Arata bine si fara porc :) Stiam de unde vine obiceiul porcului sacrificat iarna, dar poate ne spui cum si-a facut loc salata Boeuf (fara carne de bou) in meniul sarbatorilor de iarna, ca m vazut ca si pe-asta ai fentat-o :)) Spor bucataritor!

    • Mulțumesc asemenea, Claudia!
      Se pare că acest Crăciun fără porc începe să devină real. Tocmai am constatat că s-a scumpit carnea de porc.
      Tradiții românești: de sărbători scumpim totul, că oricum se vinde :(

  2. Pingback: Traditii culinare de Craciun la romani | Lecturi si Arome

  3. Pingback: Bomboane de pom preparate acasa (proiectul “Retete de Craciun de la bloggeri”) | Arta culinara cu Doina

    • Am avut de ales între titlul actual și “Porkless Christmas”. A câștigat patriotismul până la urmă :)
      Sărbători fericite!

  4. Pingback: Retete de craciun | Aphextwinz's Blog

  5. Cu rusinica recunosc, ca va trona pe masa de Craciun si-o bucata de pulpa de purcel, cumparata, nu taiata de noi… In seara de ajun vom servi doar preparate cu peste, ca asa e obiceiul la italieni. Salata boeuf, aia e cu piept de gainusa, ca sa nu zic pasarica si restul… nu mai stiu, mai vad pe parcurs… Sarbatori fericite alaturi de cei dragi !

  6. super articol! nici noi nu ne omoram dupa carnea de porc, asa ca sigur vom gati preparate minunate si fara “leguma” asta:)

    • Mulțumesc, Adnia! În realitate “mă omor” după carnea de porc, dar era păcat ca adevărul să-mi strice bunătate de articol :)

  7. Pingback: Fursecuri cu crema de branza | Retete culinare din Tara bucatelor – de Alice Ciobanu

  8. Pingback: Ciocolată de casă în foi de napolitană | Cartea de Bucate Aromate

  9. Pingback: Retete de Craciun de la bloggeriCooking with my soul

  10. Pingback: Biscuiti cu lamaie (Christmas Lemon Cookies) | Food Design

  11. Pingback: RETETA DE CRACIUN,FRUCTE DEGHIZATE ( CHRISTMAS RECIPE,FRUITS IN DISGUISE) | Alison's Trials

  12. Felicitarii. Bucatarului. Toate bucatele Arita bine si sper sa si guste pe masura. Unde le. putem gasii.?

  13. Pingback: Homemade Ferrero Rocher | GustoLandia

  14. Pingback: Turta dulce cu Omega 3 si 6 | Retetele Mele Dragi

  15. Pingback: Julfa sau Pelincile Domnului | Prăjiturici şi alte dulciuri.

  16. Pingback: Din nou despre valorificarea “deșeurilor” | Food and beyond…

  17. Pingback: Bunatati de Craciun de la bloggerimea culinara: io-s cu turta dulce……. | Casuta Laurei

Leave a Reply

Your email address will not be published.