Mâncare de linte verde

111Dacă până acum am gătit doar cu linte din conservă (găsiți pe blog articole despre ciorbă de linte cu afumătură, cârnați cu linte, ba chiar și dal), am testat acum și o mâncare pregătită din linte uscată.

În primul rând pentru că o aveam la îndemână și în al doilea rând pentru că am pregătit o cantitate mai mare, deci efortul suplimentar era, de data aceasta, justificat. N-am să vă povestesc despre beneficiile alimentare ale lintei (cea mai bogată în proteine după soia și cânepă) și nici despre bolile pe care le vindecă (că văd că așa e moda acuma, să se promoveze doar alimente tămăduitoare, care vindecă totul, de la sughiț și până la cancer). Am să vă spun doar ce și cum am făcut.

Ce vă trebuie?

  • 500 g linte verde uscată;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1 bucată de ghimbir (cam de mărimea degetului mare);
  • 1 bucată de praz (partea verde) de circa 15 cm;
  • 1 L supă de legume*;
  • Sare și piper – după gust.

* Supa de legume se obține foarte ușor fierbând în 1,5 L de apă 3 morcovi, 1 pătrunjel, 1 păstârnac, o țelină mică și 1 – 2 cartofi, timp de 15 – 25 de minute. Legumele rămase de la prepararea supei le puteți folosi pentru a pregăti o salată ca aceasta.

S-ar putea să nu știți să curățați legumele, să vi se pară că durează prea mult pregătirea supei, ori să nu aveți legume la îndemână. În plus, nici nu vă sperie denumiri ca: monoglutamat de sodiu (E 621), guanilat disodic (E 627), inozinat disodic (E 631). În acest caz, adăugați în apa care fierbe două “cuburi de legume” și în 5 minute supa este gata. Nu spun că este bine să procedați astfel, dar nici nu am nici dovezi științifice irefutabile care să demonstreze contrariul.

Cum procedați?

  • Într-un vas încăpător puneți lintea și adăugați peste ea un volum de trei ori mai mare apă călduță (30 – 35 ˚C)  și lăsați-o la înmuiat vreo 8 ceasuri (nu o să fiarbă mai repede de 40 – 45 de minute, dar se zice că înmuierea contribuie la reducerea/eliminarea efectului de flatulență), după care clătiți-o în 2 – 3 ape și scurgeți-o bine (boabele care plutesc se aruncă);
  • Zdrobiți ușor cățeii de usturoi cu latul cuțitului, fără să-i curățați;
  • Curățați bucata de ghimbir și tăiați-o în 3 – 4 bucăți;
  • Curățați prazul și tăiați-l în rondele groase de 3 – 4 mm;
  • Puneți supa de legume la fiert și în momentul în care începe să clocotească adăugați cățeii de usturoi și bucățile de ghimbir, pe care le lăsați să fiarbă 5 – 10 minute, după care le scoateți din vas și le aruncați – și-au făcut treaba;
  • Adăugați lintea și lăsați-o să fiarbă la foc mediu spre mic, cu vasul parțial acoperit, cam 40 de minute (din când în când se recomandă să gustați lintea: există riscul să o fierbeți prea mult și să o transformați într-o pastă inestetică);
  • Dacă este cazul și lichidul din vas scade prea mult, completați cu câte ½ cană de apă fierbinte;
  • Adăugați rondelele de praz (puteți păstra câteva pentru decor) și mai fierbeți încă 5 minute, fără capac;
  • Potriviți gustul final de sare și piper și lintea este gata de trecut în farfuriile de servire.

O puteți folosi foarte bine pe post de garnitură. Merge bine cu jumătăți (sau fileuri) de doradă rumenite în tigaie sau la grill, ori cu un mușchi de porc pregătit la cuptor.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

2 thoughts on “Mâncare de linte verde

Leave a Reply

Your email address will not be published.