Maioneză “light” și salata de cartofi aferentă

103Normal ar fi fost să-i zic “maioneză ușoară” sau “maioneză slabă”, dar asta ar fi dat naștere la interpretări: ușoară, ca în “ușor de făcut”?, slabă, ca în “de slabă calitate”? Drept pentru care i-am zis “maioneză light”, ca să priceapă, indubitabil, tot românul.

Cu toate că acum sunt în mare vogă maionezele făcute “la minut”, cu mixerul, din ouă întregi (adică albuș + gălbenuș, nu și coajă), eu am rămas tributar maionezei clasice, încropite din gălbenușuri fierte și crude, în proporții egale, amestecate manual, cu lingura. Cum ar zice Mick Jagger, “old habits die hard”.

În comerț se găsesc acum pe toate drumurile maioneze ori sosuri de maioneză “de-a gata”, mai mult sau mai puțin light, cu sau fără diverse adaosuri; usturoi, tarhon etc. Uneori le mai folosesc, fie din comoditate, fie din lipsă de timp, însă tot maioneza făcută în casă rămâne baza.

Într-o maioneză light, o parte din uleiul vegetal se înlocuiește cu un produs având mai puțină grăsime, iaurt, de exemplu. Eu am înlocuit cam jumătate din cantitatea de ulei necesară (uzual se folosesc circa 200 – 250 mL de ulei la fiecare gălbenuș) cu 150 g iaurt grecesc, cu 10% grăsime. Dacă nu vi se pare suficient de “light”, aveți la dispoziție și iaurtul grecesc de la Olympus cu 2% sau chiar 0% grăsime.

Ce vă trebuie?

  • 1 gălbenuș crud;
  • 1 gălbenuș fiert tare (5 – 6 min);
  • 1 lingură de muștar;
  • 1 linguriță zeamă de lămâie;
  • 1 vârf de cuțit de sare;
  • 150 – 200 mL ulei vegetal (preferabil de floarea-soarelui);
  • 150 g iaurt grecesc.

(toate ingredientele trebuie să fie aduse în prealabil la aceeași temperatură: 20 – 25 ˚C)

Cum procedați?

Sfărâmați gălbenușul fiert și amestecați-l cu gălbenușul crud, muștar, sare și zeamă de lămâie.

Adăugați treptat uleiul, amestecând continuu. Adăugați o nouă porție de ulei doar după ce uleiul adăugat inițial s-a încorporat perfect și maioneza incipientă este omogenă.

Adăugați apoi iaurtul și amestecați până când se încorporează complet. după care potriviți gustul final cu sare, zeamă de lămâie sau muștar (dacă este cazul).

O astfel de maioneză light poate fi utilizată cam în orice preparat pe care îl realizați de obicei cu maioneză clasică. Eu am folosit-o într-o salată boeuf clasică (adică preparată cu carne de vită):

precum și într-o salată de cartofi, al cărei mod de preparare îl găsiți aici.

S-aveți poftă și să ne revedem sănatoși!

2 thoughts on “Maioneză “light” și salata de cartofi aferentă

  1. Pingback: Ouă umplute | Food and beyond…

  2. Pingback: Dressing pentru salata de cartofi cu ceapă și ton | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.