Macrou la grătar (cu un sos inspirat de Jamie Oliver)

_200Macroul, cu toate că este un pește al cărui consum este benefic atât pentru organismul uman, cât și pentru protejarea altor specii de pește decimate de pescuitul intensiv (tonul, de exemplu), nu prea este iubit și văzut pe mesele noastre. Din mai multe motive. Unul din ele ar fi că, de cele mai multe ori, îl găsim doar congelat (întreg sau numai trunchiul) și atunci arată ca și cum ar fi fost capturat în secolul trecut. Un alt motiv de respingere îl reprezintă mirosul greu și persistent care rămâne în bucătării în urma prăjirii sau frigerii acestuia. Acest ultim impediment dispare dacă ne gândim să preparăm macroul pe grătar, în aer liber. Când am găsit macrou proaspăt la pescărie, am luat două bucăți: pe una am pregătit-o pe loc, iar pe cealaltă am congelat-o și am păstrat-o pentru luna mai, luna grătarelor în aer liber.

Ce vă trebuie?

  • 1 macrou proaspăt (ori proaspăt decongelat), cam de 500 – 600 g;
  • 4 – 5 felii de lămâie;
  • Sare și piper – după gust.

Pentru sos:

  • 1 cățel de usturoi;
  • 1 bucată de ghimbir proaspăt, cam de 1 cm lungime;
  • 1 ceapă verde;
  • 1 ardei iute (chilli) căruia i-ați scos semințele și nervurile;
  • 2 limete (de la care “recoltați” coaja și zeama – separat, evident);
  • 2 rămurele de coriandru (sau pătrunjel) de la care culegeți frunzele;
  • 3 linguri de sos de soia;
  • 2 lingurițe de ulei de susan;
  • 2 lingurițe de miere;
  • 4 – 6 linguri de ulei de măsline extravirgin.

Cum procedați?

Peștele se eviscerează, se desolzează, se spală bine și apoi se usucă cu șervete absorbante.

Se crestează în 3 – 4 locuri, oblic, apoi se asezonează cu sare și piper (interior și exterior).

Pe grătarul încins se pregătește un pat din rondele de lămâie, pe care se așează peștele. În felul acesta, nu se va lipi de grătar.

Se frige câte 4 – 8 minute pe fiecare parte, în funcție de temperatura jarului și distanța până la grătar. Carnea peștelui trebuie să fie bine pătrunsă (să fie albă la culoare), inclusiv în interior.

Cât timp se frige peștele (ori chiar înainte de a vă apuca de el), pregătiți sosul:

Curățați usturoiul și ghimbirul și dați-le prin răzătoare. Dați prin răzătoare și coaja celor două limete.

Curățați ceapa verde, dați partea albă prin răzătoare, iar cea verde tăiați-o în rondele fine.

Curățați ardeiul iute de semințe și nervuri. Jumătate dați-l prin răzătoare, restul tăiați-l în bucăți mici.

Tocați mărunt frunzele de coriandru (pătrunjel).

Într-un bol încăpător amestecați usturoiul, ghimbirul, ceapa (partea albă), coaja de limetă, frunzele de coriandru (pătrunjel) și ardeiul răzuit. Adăugați zeama de limetă, mierea, uleiul de susan și sosul de soia. Echilibrați, după propriul gust, proporția de acru (cu zeamă de limetă/lâmâie), dulce (miere), iute (chilli), sărat (sos de soia), apoi amestecați totul energic cu ulei de măsline extravirgin.

Adăugați rondelele de ceapă verde și, eventual, restul de ardei iute (dacă vă plac sosurile foarte picante).

Cu sosul rezultați stropiți din belșug bucățile de macrou din care, în prealabil, ați extras oasele.

La combinația asta de macrou cu sos dulce – acru – iute – sărat merge cu siguranță un shot de tequila.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Macrou la grătar (cu un sos inspirat de Jamie Oliver)

  1. Pingback: Cum mi-am petrecut vacanța (5) – Nici o masă fără pește oceanic | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.