Linguine negre cu sos de ton

100Din excursia făcută în cetatea eternă am revenit cu o experiență culinară îmbogățită (am constatat, de exemplu, că, în ciuda celor vehiculate pe Facebook, italienii pun parmezan pe pastele cu fructe de mare), și cu câteva amintiri palpabile și degustabile: paste, orez pentru risotto, vinuri. Vinurile, fiind extrem de perisabile 🙂 , au dispărut rapid. Pastele au rezistat, dar iată că le-a venit și lor vremea. Primele au fost niște linguine din grâu dur, cu un mic adaos (sub 5%) de germeni de grâu, “vopsite” cu cerneală de sepie. Eticheta pachetului de paste conținea și o sugestie de preparare, pe care am respectat-o aproape ad litteram. Zic aproape, întrucât n-am rezistat tentației de a adăuga și câteva ciuperci (nu multe, doar vreo patru) în sosul pe bază de roșii și ton mărunțit (ambele din conserve). Ce-a ieșit? Au rezultat două porții generoase de pasta con sugo di tonno, a căror preparare, simplă de altfel, vreau să v-o povestesc în cele ce urmează.

Ce vă trebuie?

  • 250 g paste – linguine cu cerneală de sepie;
  • 1 linguriță rasă de sare (pentru apa în care fierbeți pastele);
  • 1 cutie (185 g) ton mărunțit;
  • 1 cutie (400 g) roșii tăiate cuburi;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline;
  • 1 – 2 tije de țelină (apio);
  • 3 – 4 căței de usturoi;
  • 4 ciuperci champignon proaspete, de mărime potrivită;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Pregătiți-vă ingredientele, ca să le aveți la îndemână:

  • Ștergeți ciupercile sau spălați-le cu foarte puțină apă (îndepărtați excesul de apă cu șervete absorbante) și apoi tăiați-le în felii de 3 – 4 mm;
  • Curățați usturoiul și feliați-l;
  • Spălați tijele de țelină și țăiați-le în bucăți scurte, de 3 – 4 mm;
  • Spălați pătrunjelul și tocați-l;
  • Scurgeți apa din conserva de ton;

Începeți elaborarea sosului:

  • Încingeți uleiul de măsline într-o tigaie antiaderentă și rumeniți ciupercile 3 – 4 minute la foc iute;
  • Adăugați peste ciuperci usturoiul, țelina și cam ¾ din cantitatea de pătrunjel, apoi căliți totul la foc mediu încă 2 – 3 minute;
  • Adăugați roșiile și asezonați cu sare și piper;
  • Reduceți focul la mic spre mediu, și lăsați să fiarbă ușurel sosul 10 – 12 minute, amestecând sporadic – nu trebuie să acoperiți tigaia;
  • Adăugați conținutul conservei de ton, amestecați și lăsați să mai fiarbă 1 – 2 minute, apoi potriviți gustul final de sare și piper.

Între timp pregătiți pastele:

  • Puneti la fiert într-o oală încăpătoare 1,5 – 2 L de apă în care dizolvați o linguriță rasă de sare;
  • Când apa începe să fiarbă, introduceți pastele și lăsați-le să fiarbă conform timpului indicat pe ambalaj (cam în 5 – 6 minute pastele pe care le-am folosit s-au făcut “al dente”);
  • Treceți pastele într-o strecurătoare, clătiți-le cu foarte puțină apă rece și lăsați-le să se scurgă (nu prea mult, că se răcesc).

Nu vă mai rămâne decât să așezați pastele în farfurie (una caldă, dacă aveți posibilitatea), să turnați peste ele sosul de ton și să decorați totul cu restul de pătrunjel. Cum pastele provin din Toscana (rețeta așișderea), ar merge și un vin tot de pe-acolo. Eu m-am împăcat bine cu Bianco Granduca.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.