Iepure cu arome indiene

100

Am găsit la Lidl* carcasă de iepure refrigerat la un preț convenabil: 20 Lei/kg (mai exact, 19,99 Lei/kg 🙂 ). Adus din Ungaria, că românii nu știu să crească iepuri. Am cumpărat două bucăți, să tot fi avut până în 2,5 kg în total, le-am tranșat și apoi le-am congelat. Să fie acolo, să ai pe ce pune mâna. Carnea iepurelui de casă este o carne slabă (are cam 2% grăsime și vreo 22% proteine), are mai puțin colesterol decât carnea de porc, vită sau pui și un conținut energetic redus: 100 cal/100 g (sau 4,19 kJ/kg dacă discutăm în SI). Preparată în mod corespunzător poate căpata și un gust atractiv, făcând-o astfel ideală pentru cei care țin la sănătatea (și silueta) lor. Friptură de iepure la cuptor am mai pregătit. Găsiți poveștile lor aici și aici. De data aceasta am vrut ceva ușor exotic, așa că am marinat carnea într-un mod asemănător celui în care se marinează puiul tikka în bucătăria indiană.

* Nu, nu este un articol publicitar pentru Lidl. Acolo am găsit iepure proaspăt (nu congelat), la cel mai bun preț de pe piață. Se găsește și la Cora (refrigerat), ori la Selgros (congelat) dar la peste 30 Lei/kg.

Ce vă trebuie?

  • 4 pulpe anterioare de iepure (circa 350 – 400 g);
  • partea de coloană cu mușchiuleții aferenți (circa 350 – 400 g);
  • 100 – 150 mL vin alb, sec;
  • ½ linguriță sare afumată;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 2 – 3 căței de usturoi curățați și zdrobiți în presă.

Pentru marinadă:

  • 150 g iaurt grecesc (10% grăsime);
  • ½ linguriță curry Madras (picant);
  • 1 linguriță amestec indian de condimente (25% curcuma, 11% coriandru, chimion, ghimbir, nucșoară, fenugrec, piper, ceapă, usturoi, piper, chilli de Jamaica, piper de Cayenne).

Cum procedați?

  • Se încorporează în iaurt prafurile de condimente și se omogenizează;
  • Bucățile de carne se spală bine, se usucă cu șervete absorbante, se asezonează cu sare afumată, apoi se ung bine peste tot cu pasta de iaurt;
  • Se trece carnea stfel pregătită într-o pungă resigilabilă, în care se adaugă restul de iaurt aromatizat și se dă la rece pentru circa 8 ore;
  • Se unge o tavă cu ulei de măsline, se pun în tavă bucățile de carne peste care se toarnă excesul de marinadă;
  • Se acoperă tava cu o foaie de copt în prealabil umezită bine cu apă și apoi stoarsă și se dă la cuptorul preîncălzit la 190 ˚C pentru 40 – 45 minute;
  • Se scoate foaia de copt, se adaugă vinul, se ung bucățile de carne cu pasta de usturoi și se dă tava din nou la cuptor, neacoperită, pentru încă 40 – 45 minute (s-ar putea ca pulpele să se pătrundă mai repede, așa că este bine să le scoateți înainte de expirarea timpului);
  • După ce s-a pătruns bine și mușchiulețul, adăugați din nou pulpele în tavă, ungeți carnea cu sosul din tavă și rumeniți încă 3 – 5 minute cu flacăra din bolta cuptorului.

Se poate servi fierbinte (dar este foarte bună și ca friptură rece). Drept garnitură puteți folosi ciuperci sotate (am pregătit un soté din ciuperci champignon brune), cartofi (prăjiți sau rondele de cartofi fierți date 30 – 40 de minute la cuptor) și o salată de sezon: roșii, castraveți, ceapă verde, ridichi de lună, salată verde, spanac. Un pahar de Riesling sec, bine răcit ajută să alunece friptura mai ușor.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

2 thoughts on “Iepure cu arome indiene

Leave a Reply

Your email address will not be published.