Gulaș din ingrediente secuiești

_100La sfârșitul săptămânii trecute am fost într-o “vizită de lucru” la Miercurea-Ciuc. Este locul în care am gustat pentru prima oară supa-cremă de praz cu somon afumat. Tot aici am aflat că poți lua un prânz decent – care include și celebra supă de cartofi cu tarhon – într-un local de trei stele (nu Michelin), cu echivalentul a puțin peste 6 Euro. Acum am avut timp (nu prea mult, ce-i drept) și de căscat gura și așa am ajuns într-un mic magazin numit Székely Háza – Casa Secuiului. Aprovizionat din belșug cu produse locale: cărnuri afumate, mezeluri, brânzeturi, dulcețuri, gemuri, siropuri și alte băuturi. Am cumpărat, printre altele, niște mușchiuleț de porc (afumat și uscat) și niște cârnați secuiești picanți.

Cum acasă aveam deja ceapă și cartofi de Târgu-Secuiesc, paprika și pálinká 😉 , pastă de ardei, condiment viclean secuiesc și multe altele, am pornit hotărât să fac un ceaun de gulaș (sau bográcsgulyás dacă vă sună mai bine). Până acum nu gătisem din Hungarian Cuisine decât papricaș, așa că am căutat să mă documentez. De pe Wikipedia am aflat că există cel puțin zece variante majore de gulaș unguresc și că încă vreo zece feluri de gulaș se pregătesc și în alte țări, din Albania și până în Statele Unite. Așa că orice comentarii de genul “nu așa se face / numai așa se face” ori “la gulaș nu se pune aia / obligatoriu la gulaș se pune ailaltă” sunt absolut irelevante și nu merită a li se da un răspuns. Tehnologia de preparare, în linii mari, este inspirată din gulașul la ceaun al Laurei Laurențiu (retetecalamama.ro), gulaș pe care îl găsiți descris aici. Neavând la dispoziție nici imensul ceaun pe pirostrii sau măcar pe trepied, și nici măcar o curte în care să fac focul, a trebuit să mă mulțumesc cu mai modestul ceaun în care de obicei se pregătește mămăliga și cu ochiul de la aragaz.

Ce-am pus în gulaș?

V-am făcut o listă cu ingredientele pe care le-am folosit eu pentru circa 4 porții de gulaș. Nu toate sunt obligatorii, unele putând fi omise, altele înlocuite – imaginație să aveți.

 

 

 

 

 

  • 100 – 150 g mușchiuleț de porc afumat, tăiat în felii fine;
  • 100 – 150 g cârnat secuiesc picant, tăiat în felii;
  • 1 bucată (cam 200 g în stare crudă) de pulpă de mânzat (deja gătită, rămasă de la o friptură), tăiată bucăți;
  • 10 – 12 (850 g) cartofi noi, albi, curățați și tăiați în opt;
  • 2 morcovi mici, curățați și dați prin răzătoare;
  • 1 ceapă albă, medie, tocată mărunt;
  • 4 – 5 linguri de ulei de măsline (înlocuibil cu alt ulei vegetal, ori chiar cu untură de porc);
  • 2 lingurițe de boia dulce;
  • 1 linguriță de boia iute;
  • 2 linguri de sos de gogoșari;
  • 1 cutie mică (70 g) de pastă de tomate de 24%;
  • 3 lingurițe de pastă de ardei;
  • 2 foi de dafin;
  • 1 linguriță rasă de “Condiment viclean secuiesc” (un amestec uscat de arpagic, isop, usturoi, mărar, pătrunjel, busuioc, ceapă, coriandru, albăstrele și petale de floarea-soarelui);
  • 1 + 1 + 2 căni (total cam 1 – 1,2 L) de apă fierbinte;
  • Sare și piper – după gust;
  • ½ legătură de pătrunjel verde tocat.

Se mai poate pune și o linguriță de semințe de chimen zdrobite, precum și un ardei iute (fără nervuri și sâmburi) tocat mărunt (asta numai dacă vreți să aveți ce stinge cu palinca).

Cum l-am pregătit?

După ce mi-am pregătit la îndemână toate ingredientele, ca să nu umblu bezmetic prin bucătărie, cămară, frigider, mi-am desfăcut o bere și m-am apucat de făcut gulaș. Cam așa:

Am încins uleiul în ceaun și am călit în el ceapa, la foc potrivit, vreo 3 minute, până când a devenit sticloasă;

Am adăugat boiaua dulce, am amestecat și apoi am stins cu o cană de apă fierbinte;

Am adăugat morcovul ras, am dat un clocot și am adăugat boiaua iute;

Am redus focul la mic, am adăugat frunzele de dafin, feliuțele de mușchi și bucățile de friptură de mânzat și am lăsat totul să fiarbă 15 minute;

Am adăugat cârnații, apoi am mai fiert totul încă 10 minute;

Am adăugat sosul de gogoșari, pasta de tomate, piperul și încă o cană de apă fierbinte;

După alte 7 – 8 minute am adăugat cartofii și pasta de ardei, amestecând vârtos;

Am completat cu încă două căni de apă (tot fierbinte) și am lăsat gulașul să fiarbă în legea lui încă 25 – 30 de minute;

Am adăugat condimentul viclean secuiesc, am potrivit gustul de sare și piper  și am fiert gulașul (tot așa, la foc mic) până cand cartofii au devenit bine pătrunși, moment în care am oprit focul.

La momentul servirii am presărat gulașul cu pătrunjel tocat și i-am pus alături niște castraveciori în oțet. L-am mâncat fierbinte, dar dacă nu folosiți untură ci ulei la gătit, e bun și rece. Nu cumva să v-apucați de mâncat înainte de a gusta o palincă din prune adevărate.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Gulaș din ingrediente secuiești

  1. Pingback: Peripluri transilvane 1 – Băile Tușnad | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.