Guacamole cu somon afumat și anșoa

110Bănuiesc că toată lumea știe ce este acela un guacamole. Cei care nu știu, află acum: este un sos de înmuiat (dip sauce) având la bază miezul de avocado frecat cu sare de mare. La această pastă de bază (care, între noi fie vorba, nu prea are nici un gust care să te atragă) se adaugă tot felul de amelioratori de gust: usturoi, ceapă, chilli, piper etc. Cum miezul de avocado se oxidează extrem de rapid, schimbându-și culoarea din verde-prăzuliu într-un maro-căcăniu, i se adaugă din belșug acid citric (sub formă de zeamă de lămâie sau de limetă) și se consumă rapid. Așadar, nu pregătiți mai mult decât trebuie, întrucât nu ține până a doua zi. Bine, nu muriți dacă-l mâncați a doua zi, dar, când o să-l vedeți cum arată, n-o să vă mai vină să vă mai apropiați de el, darămite să-l gustați.

Ce vă trebuie?

  • 3 fructe de avocado, bine coapte;
  • 100 + 100 g somon afumat (o parte pentru sosul propriu-zis, o parte pentru decor);
  • 2 – 3 fileuri de anșoa;
  • 4 roșii cherry (Puteți folosi și roșii obișnuite. Acuma fiind iarnă, am pus roșii cherry întrucât sunt singurele care în această perioadă a anului mai au gust de roșii și nu de cauciuc izoprenic, polimerizat stereospecific);
  • ¼ bucată de castravete Fabio;
  • 1 ceapă roșie, medie;
  • 3 căței de usturoi;
  • 1 bucată (10 cm) de praz (parte albă și parte verde, cam fifty-fifty);
  • ½ ardei gras roșu;
  • 2 ardei iuți foarte mici (chilli);
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • 1 limetă (zeama) + câteva felii pentru decor;
  • Sare marină și piper mozaic, proaspăt râșnite – după gust.

Cum procedați?

În vasul unui robot de bucătărie aruncați pe rând: roșiile cherry tăiate în jumătate, bucata de castravete curățată și tăiată în bucăți mari, ceapa roșie curățată și tăiată în sferturi, cățeii de usturoi curățați, ardeiul gras curățat de nervuri și sâmburi, tăiat în bucăți mari, ardeii iuți fără semințe (ori cu tot cu ele, dacă vă place să mâncați mai picant), prazul curățat și tăiat bucăți, pătrunjelul spălat, scurs și rupt în bucăți mari, somonul rupt în fâșii, fileurile de anșoa, sare și piper.

Pulsați de 4 – 5 ori amestecul pentru omogenizare.

Tăiați fructele de avocado în două pe lungime, îndepărtați sâmburele și, ajutându-vă de o lingură scoateți miezul (fără a deteriora coaja fructului, pe care o veți folosi mai târziu pe post de bol), adăugați-l în robot și stropiți-l din belșug cu zeamă de limetă (iar dacă nu aveți, folosiți zeamă de lămâie – efectul este același: împiedică oxidarea rapidă a pulpei de avocado).

Pulsați bine tot amestecul, până când devine o pastă omogenă și finisați gustul, mai adăugând – dacă este cazul – sare, piper, zeamă de limetă.

Cu pasta astfel obținută umpleți jumătățile de coajă de avocado, apoi ornați-le frumos cu restul de somon tăiat în fâșiuțe subțiri, rondele sau bastonașe fine de praz, felii subțiri de limetă. Eventual și-o jumătate de roșie cherry, dacă aveți surplus.

În cazul ideal, acest guacamole somonat se asortează foarte bine cu tortillas și un shot de tequila – ca să ne mexicanizăm până la capăt. Dacă nu ne poziționăm în această situație, tortillas se pot substitui cu felii de pâine sau baghetă prăjită (cu mămăligă rece, eventual friptă, n-am încercat) iar tequila cu o esență de prună dublu distilată.

S-aveți poftă si să ne revedem sănătoși!

O colecție de rețete bazate pe avocado (diverse variante de guacamole, dar nu numai) găsiți aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.