Gem de caise și un desert grecesc

112

Vara aceasta a fost, și încă mai este, bogată în fructe. Că le-am cules direct din grădină sau din livadă, ori le-am luat din piață, a fost un bun prilej pentru a pune deoparte, pentru mai târziu, ceva din căldura și dulceața sezonului. Am ajuns să văd, ca în “vremurile bune”, rafturile goale ale hypermarketurilor în zona în care trebuia să se afle zahărul. Am văzut prin piețe fructe ieftine și de calitate bună. Dacă frăguțele sau zmeura au fos ceva mai scumpe (30 – 40 lei kilogramul de fragi, respectiv 15 lei cel de zmeură), cireșele amare (7 – 8 lei/kg), căpșunele (5 – 6 lei/kg) și caisele (4 – 6 lei/kg) au fost acceptabile ca preț. Despre cireșe și vișine, ce să mai zic: au ajuns și la 2 – 3 lei/kg. Cu astfel de prețuri, gemurile și dulcețurile făcute în casă ies la un preț imbatabil. O să ziceți că e multă muncă, așa e, dar când o faci din plăcere, parcă nu mai e chiar așa de extenuantă (bine, exceptând desâmburarea cireșelor amare 😉 ). Acuma o să vă povestesc despre ultimul gem pe care l-am încropit, gemul de caise.

Ce vă trebuie?

  • 3 kg caise (cu tot cu sâmburi);
  • 2 kg zahăr cu gelifiant (pectină de mere);
  • 1 lămâie (numai zeama).

Cum procedați?

  • Spălați bine fructele, îndepărtați-le pe cele lovite sau stricate, apoi scoateți-le sâmburii;
  • Cam ¾ din cantitatea de fructe dați-o prin robotul de bucătărie (2 – 3 pulsații, cât să le feliați doar);
  • Puneți toate fructele (atât cele feliate, cât și cele netrecute prin robot) într-o cratiță încăpătoare;
  • Puneți cratița la foc mic și fierbeți ușor, amestecând, cam 45 de minute – caisele vor lăsa o mulțime de suc;
  • Când fructele dau în clocot, adăugati zahărul cu gelifiant, amestecați bine și fierbeți ușor încă vreo 6 – 8 minute (măsurate de când amestecul începe să clocotească din nou după adăugarea zahărului), sau până când observați că gemul are tendința să nu se mai scurgă de pe spatula cu care l-ați amestecat;
  • Adăugați zeama de lămâie, mai dați un clocot, apoi stingeți flacăra și lăsați gemul să se răcorească vreo 20 – 30 de minute;
  • Între timp sterilizați borcanele și capacele în prealabil bine spălate cu detergent și clătite abundent cu apă (sterilizarea se face punând borcanele cu gura în sus într-o tavă pe care o țineți în cuptor 15 – 20 de minute la 160 ˚C);
  • Umpleți borcanele cu gem, închideți-le bine și așezați-le pentru 10 – 15 minute cu gura în jos (în acest mod se etanșează mai bine și se pot observa borcanele care nu s-au închis corespunzător – o să curgă gemul din ele);
  • Întoarceți borcanele în poziție normală și lăsați-le să se răcească natural ( nu este necesar să le înveliți în pături, cârpe etc.), după care depozitați-le într-un loc mai răcoros și întunecos.

Deși nu cred că mai e nevoie să vă spun cum și la ce puteți folosi gemul de caise astfel preparat, vă vând totuși un pont. Este vorba despre un desert simplu, rapid și răcoritor, de sorginte grecească, derivat din celebrul iaurt (grecesc, bineînțeles) cu miere, în care doar înlocuiți mierea cu gem.

Am mâncat așa ceva la Mummy’s Cooking, un restaurant din Kos, singura diferență fiind că gemul era făcut din… morcovi.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Gem de caise și un desert grecesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.