Friptură din pulpă de vițel cu legume la abur

100Friptura aceasta din pulpă de vițel garnisită cu legume la abur am preparat-o acum vreo patru ani, prin 2012. Dacă în ziua de azi găsești bucăți de vițel / mânzat / vită pentru o friptură decentă relativ ușor în unele hypermarketuri, la vremea respectivă o astfel de achiziție reprezenta o adevărată aventură. Măcelăriile din orașele patriei îți livrează cu nonșalanță carnea vacilor de lapte ieșite la pensie pe post de mânzat, dacă nu chiar de vițel. Am luat o bucată de pulpă de vițel pe care am transformat-o într-o friptură suculentă și fragedă (comestibilă deci), chiar dacă n-a ieșit ea medium-rare, nici măcar medium. Oricum, nu s-a făcut nici talpă, nici cauciuc, în ciuda faptului că am ținut-o aproape un ceas la cuptor. Secretul? Citiți în continuare.

Ce vă trebuie?

  • 350 – 400 g pulpă de vițel (bucată întreagă);
  • 2 – 3 lingurițe de bicarbonat de sodiu alimentar (Atenție! Este o “chimicală”, iar voi știți foarte bine că toate chimicalele sunt periculoase 🙂 );
  • 4 lingurițe de muștar de Dijon;
  • 1 crenguță de rozmarin verde (sau 1 linguriță de rozmarin uscat);
  • 2 linguri de ulei de măsline (dar nu extravirgin);
  • 20 g unt;
  • 3 – 4 căței de usturoi;
  • 250 mL supă de vită;
  • Sare și piper – după gust.

Pentru garnitură:

  • 2 cartofi;
  • 4 – 5 fire de sparanghel (proaspăt sau congelat);
  • 100 g morcovi baby (proaspeți sau congelați);
  • 4 – 5 buchetele de broccoli (proaspăt sau congelat).
  • 20 g unt;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Puneți bucata de carne, pentru câteva ceasuri bune (minimum 6), în apă în care ați dizolvat în prealabil bicarbonat de sodiu. În felul acesta, bucata de mânzat sau chiar vită pe care măcelarul v-a vândut-o pe post de vițel o să mai întinerească puțin.

Ștergeți bine carnea cu șervete absorbante, ungeți-o cu muștar de Dijon, apoi asezonați-o cu rozmarin, sare și piper.

Încingeți bine într-o tigaie uleiul împreună cu untul și rumeniți carnea, la foc iute, câte 2 – 3 minute pe fiecare parte, apoi o scoateți și o treceți într-o tavă cu capac.

În ceea ce a rămas în tigaie după rumenirea cărnii (care a avut drept scop închiderea porilor, respectiv sigilarea sucurilor în interior) căliți pentru 30 – 40 de secunde usturoiul curățat și feliat. Stingeți totul cu supa de vită și lăsați să dea un clocot (adică deglazați tigaia).

Turnați conținutul tigăii peste carnea din tavă, acoperiți-o (dacă tava n-are capac, folosiți o bucată de folie de aluminiu) și dați-o la cuptorul în prealabil preîncălzit la 200 ˚C, pentru 30 de minute.

După expirarea timpului, întoarceți carnea, completați în tavă cu supă/vin alb, sec/ apă și dați-o din nou la cuptor (tot acoperită) pentru încă o jumătate de ceas.

Garnitura se face simplu: fierbeți legumele la abur, în vasul special destinat acestei operații, vreme de 15 – 20 de minute (sparanghelul și broccoli le adăugați cam la 10 minute după ce a început să fiarbă apa în vasul inferior).

Scoateți carnea din tavă, lăsați-o să se odihnească 10 minute sub folie de aluminiu, feliați-o perpendicular pe fibră și așezați-o apoi în farfurii calde. Adăugați garnitura de legume, peste care adăugați o bucățică de unt și o asezonați cu sare și piper. Peste bucățile de carne turnați 2 – 3 linguri din sosul fierbinte din tavă. Puneți alături și un pahar de vin roșu sec (cel din imagine, dacă-l mai găsiți).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.