Filé de somon minimalist

100Nu e mare filosofie să încropiți ceea ce se vede în imaginea de mai sus. Cu tot cu pregătirea garniturii nu vă ia mai mult de 30 de minute.

Ce vă trebuie pentru două porții?

  • 2 fileuri de somon (cu piele), cam la 120 – 150 g bucata;
  • 1 linguriță de ulei din sâmburi de struguri;
  • Sare marină și piper mixt proaspăt râșnit – după gust.

Cum procedați?

Ștergeți fileurile cu șervete absorbante și asezonați-le cu sare și piper;

Încingeți o tigaie unsă cu ulei la foc mediu și puneți la rumenit fileurile de somon, mai întâi cu pielea în jos – 3 minute, cu tigaia acoperită cu capac;

Întoarceți fileurile (ajutați-vă de 1 – 2 spatule, ca să nu se rupă) și mai lăsați-le la foc încă 2 – 3 minute (tot cu tigaia acoperită);

Puteți să lăsați tigaia și fără capac: aveți avantajul că vedeți cum “se face” somonul; bonus – o să mai faceți și puțină mișcare cât timp curățați plita sau aragazul, eventual pereții de stropii împroșcați din tigaie (alegerea vă aparține).

Alături merg niște cartofi “wedges”, un sos de iaurt cu usturoi și-un pahar de vin. Acuma somonul nu-i chiar așa de pretențios ca să ceară musai un alb sec. Eu l-am îmbrobodit cu un Pinot Noir demisec și n-am avut reclamații (de la somon, evident). Și-apoi ar mai încăpea și-un desert 😉

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.