Filé de somon cu schinduf

_100

Dacă trecerea în noul an se face neapărat cu pește pe masă (cel puțin așa umblă vorba la români), o puteți face fără prea multă bătaie de cap ori pregătiri laborioase. Bine, dacă aveți niște musafiri așa, mai simandicoși, atunci puteți să le serviți acest minunat filé de somon cu schinduf pe funduri din lemn, explicându-le că e un preparat rustic tradițional din Alaska/Norvegia/Insulele Feroe (care vă vine mai repede la gură).

Ce vă trebuie?

  • 1 filé de somon cu piele (cam 500 g – suficient pentru 3 porții);
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1 linguriță sos Worcestershire;
  • 1 vârf de cuțit de schinduf măcinat;
  • 1 vârf de cuțit sare marină proaspăt măcinată;
  • 1 vârf de cuțit piper mozaic proaspăt râșnit;
  • 3 feliuțe de limetă (opțional, pentru decor);
  • 1 linguriță sos de iaurt cu usturoi (opțional).

Cum procedați?

Uscați bine bucata de somon, folosindu-vă de șervete absorbante;

Asezonați-o cu sare, piper și schinduf;

Ungeți jumătate de lingură de ulei o tigaie antiaderentă, în care așezați apoi o bucată de hârtie de copt, pe care o ungeți cu restul de ulei;

Încingeți tigaia la foc mediu, apoi puneți pe foaia de copt bucata de somon cu pielea în jos (am văzut trucul acesta la TV Paprika – somonul nu se va mai lipi de tigaie);

Lăsați tigaia (cu tot cu somon) la foc potrivit 3 – 4 minute, apoi întoarceți bucata de somon și mai țineți-o 2 – 3 minute;

Scoateți fileul de somon de pe foaia de copt și porționați-l;

Asezonați cu câteva picături de sos Worcestershire și zeamă de limetă, apoi decorați-l cu o feliuță de limetă și puțin sos de iaurt cu usturoi.

Puteți adăuga lângă filé câteva felii de cartof prăjit, puțină verdeață și, neapărat, un pahar de vin alb, rece și sec. O Zghihară de Huși, de exemplu.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Filé de somon cu schinduf

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.