File de macrou cu sos picant

100“Nici un amator de pește nu rămâne indiferent la savoarea peștelui oceanic. Preparat în cele mai diverse feluri rămâne la fel de gustos.” Cam așa suna una din reclamele “Epocii de Aur”.

Macroul este un pește cu o personalitate puternică. Dacă-l prăjești în tigaie fără a avea o hotă echipată cu un ventilator care să-ți videze bucătăria ești obligat să-ți azvârli imediat “echipamentul de lucru” în mașina de spălat. Cu toate acestea, având în vedere că șalăul (atât cel de Dunăre, cât și cel de Nil) a ajuns în supermarket la prețuri indecente (ăsta este un eufemism pentru nesimțite), m-am hotărât să-i mai dau o șansă (macroului, evident). Am achiziționat (cumpărat suna prea banal) o pungă cu patru fileuri de macrou (500 g) la un preț acceptabil. Trec peste faptul că a trebuit să iau fiecare fileu la mână și să îi extrag oasele rămase în urma operației (probabil automate) de filetare. L-am lăsat să se decongeleze lent (aproape 24 de ore) în frigider, apoi l-am spălat și scurs bine de tot, după care l-am preparat (aproape) conform cu rețeta oferită de producător, scrisă cu caractere de 6 pe ambalaj. O rețetă pe care vreau să v-o împărtășesc în cele ce urmează.

Ce vă trebuie?

  • 4 fileuri de macrou (cca 500 g);
  • ½ lămâie mare (numai sucul);
  • 50 g unt cu 80% grăsime;
  • sare afumată, piper alb – după gust.

Pentru garnitură:

  • 3 – 4 cartofi albi potriviți (cca 400 g);
  • ½ legătură pătrunjel verde;
  • sare – după gust.

Pentru sos:

  • 2 lingurițe muștar de Dijon;
  • 1/8 linguriță praf de chilli;
  • 1 linguriță boia dulce;
  • ½ lămâie (numai sucul);
  • 100 mL smântână de gătit (32% grăsime).

Cum procedați?

  • Marinați la rece, pentru o jumătate de oră, fileurile decongelate și spălate cu zeama de la ½ lămâie;
  • Preîncălziți cuptorul la 180 ˚C;
  • Ungeți cu puțin unt o tavă antiaderentă;
  • Așezați fileurile asezonate cu sare și piper în tavă și adăugați restul de unt peste fileuri;
  • Dați tava la cuptor pentru 30 de minute: când peștele este pătruns, îl puteți rumeni 2 – 3 minute cu flacăra din bolta cuptorului.
  • Cât timp peștele stă la cuptor, curățați cartofii, tăiați-i în cuburi și fierbeți-i la abur 15 – 20 minute.
  • Preparați sosul amestecând într-un castronel muștarul, praful de chilli, boiaua dulce, zeama de lâmâie și, la final, smântâna (din când în când puteți gusta sosul, care ar trebui să fie ușor acrișor și picant).

În farfuria/platoul de servire amplasați fileurile alături de cartofi, repartizați sosul, decorați cu pătrunjel verde tocat mai măricel și, eventual cu o felie de lămâie sau limetă.

Deși ați fost învățați că preparatele pe bază de pește se asortează cu vin alb, puteți încălca regula. Macroul, așa cum spuneam mai înainte, are o personalitate suficient de puternică astfel încât să nu fie “încălecat” de aromele unui Shiraz demisec plăsmuit la capătul lumii, unde Atlanticul se îmbrățișează cu Oceanul Indian.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “File de macrou cu sos picant

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

  2. Pingback: Cum mi-am petrecut vacanța (5) – Nici o masă fără pește oceanic | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.