Filé de biban cu sos olandez și cartofi cu oregano la cuptor

100

Nu este pentru prima dată când pregătesc filé de biban de la Edenia. Inițial l-am confundat cu bibanul de mare (zis și lavrac), apoi, citind mai atent ambalajul, m-am dumirit că este vorba de Lates Niloticus, specie răspândită în zona africană tropicală dar și în Egipt. Cum prima oară l-am prăjit în tigaie (teflonată) fără probleme, am încercat să-l fac în mod similar, dar am dat chix 🙁 . Peștele s-a lipit bine de tigaie, de unde l-am extras mai mult sub formă de fulgi. Acuma fie a fost tigaia de vină (am folosit o tigaie cu acoperire ceramică), fie n-a fost suficient de încinsă, dar rezultatul se vede mai jos:

Întrucât mi-a mai rămas jumătate de pungă (fileurile sunt congelate separat, nu sunt glazurate, deci nu plătesc prea multă apă la preț de pește), am zis să-l fac după indicațiile producătorului (ușor adaptate, evident). Așa că au rezultat 3 porții de filé de biban cu sos olandez și cartofi cu oregano la cuptor.

Ce vă trebuie?

  • 300 g filé de biban (3 bucăți);
  • 6 linguri de făină de grâu integrală (sau albă);
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri (ori de floarea-soarelui);
  • 50 g unt;
  • Sare marină și piper mixt, ambele proaspăt râșnite – după gust.

Pentru sosul olandez:

  • 50 g de unt;
  • 2 gălbenușuri de ou;
  • 2 lingurițe de suc de lămâie;
  • 2 linguri de apă fierbinte;
  • ½ legătură de mărar verde;
  • Sare și piper – după gust.

Pentru garnitură:

  • 4 – 5 cartofi roz potriviți (cam 400 g de cartofi);
  • 30 – 40 g unt;
  • 1 linguriță oregano uscat;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Lăsați filéurile de biban de seara în frigider, ca să se decongeleze lent, la 3 – 4 ˚C.

Pregătiți mai întâi garnitura:

  • Fierbeți cartofii în coajă, în apă cu sare, timp de 15 – 20 de minute (cu cât cartofii sunt mai mari, cu atât timpul necesar fierberii va fi mai îndelungat), până când furculița pătrunde relativ ușor în ei;
  • Scurgeți apa și lăsați cartofii la răcit, apoi curățați-i de coajă și tăiați-i: mai întâi în sferturi, pe lungime, apoi fiecare sfert în 2 – 4 bucăți;
  • Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C;
  • Puneți într-o tavă antiaderentă bucata de unt, lăsați-o 2 minute în cuptor, apoi întindeți untul topit pe toată suprafața tăvii;
  • Puneți în tavă bucățile de cartof fiert, asezonați cu sare piper și oregano și apoi amestecați bine cu o spatulă (sau cu o lingură de lemn) pentru ca untul să acopere cât mai uniform toți cartofii;
  • Dați tava la cuptor pentru 30 de minute, amestecând cartofii la jumătatea timpului;
  • Rumeniți apoi cartofii 2 – 3 minute cu flacăra din bolta cuptorului, stingeți focul și lăsați cartofii în cuptor până în momentul servirii.

Cu circa 10 – 15 minute înainte de a fi gata cartofii, începeți să pregățiți peștele:

  • Îndepărtați excesul de apă de pe fileuri folosind șervete absorbante;
  • Asezonați fileurile cu sare și piper și tăvăliți-le prin făină;
  • Într-o tigaie aderentă încingeți uleiul în care ați adăugat și bucata de unt;
  • Puneți fileurile în grăsimea încinsă și rumeniți-le la foc mediu, câte 4 minute pe fiecare parte;
  • Scoateți fileurile pe un platou cald, până în momentul servirii.

Sosul olandez:

  • Încălziți într-o crăticioară apă până la fierbere;
  • Puneți în vasul cu apă clocotită o tigaie cu mâner în care ați pus untul;
  • Cât timp se topește untul pe baia de apă bateți bine gălbenușurile cu sare și piper, apoi adăugați peste ele sucul de lămâie și apa fierbinte și amestecați energic;
  • Turnați gălbenușurile astfel pregătite peste untul topit, în fir subțire, amestecând continuu – dacă aveți noroc n-o să se facă omletă, ci un sos mai gros (sfatul meu, preluat de la specialiști, este să amestecați ouăle cu untul după ce ați luat de pe foc vasul cu apă în care ați topit – indirect – untul);
  • Încorporați în sos mărarul în prealabil spălat, stors și tocat mărunt.

Sosul olandez este bun fierbinte, așa că va trebui să vă mișcați repede și să pregătiți farfuriile de servire pe care aranjați (după imaginație) garnitura și fileurile de biban. Sosul îl puteți turna apoi peste fileuri. Vă recomand să aveți la îndemână niște Pinot Gris de Murfatlar (nu mă-ntrebați de ce i-or fi zis ca italienii Pinot Grigio, că nu știu să vă răspund). Aveți grijă să fie bine răcit.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Filé de biban cu sos olandez și cartofi cu oregano la cuptor

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.