Escalop de porc în bere brună cu orez mexican

100

Întâi am vrut să-i zic șnițel. Că așa scria pe caserola în care era carnea: “șnițel de porc”. Dar șnitelul nu înseamnă doar carne bătută cu “ciocanul de șnițele”, înseamnă și tăvălită prin făină/ou/pesmet. Cum șnițelul meu a fost doar bătut, nu și tăvălit, l-am retrogradat la “escalop”, care este tot un fel de șnițel, adică bătut, dar netăvălit. În fine, să rămână profesioniștii să dezbată ce este, voi pregătiți-l și mâncați-l. Decât.

Ce vă trebuie?

  • 2 bucăți de pulpă de porc pentru șnițele (cca. 150 – 175 g bucata);
  • 300 mL bere brună (Silva, în cazul de față);
  • 2 – 3 lingurițe de sos Worcesteshire;
  • 2 – 3 frunze de busuioc verde;
  • 2 – 3 frunze de mentă verde;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • Sare marină și piper mixt, ambele proaspăt măcinate – după gust.

Pentru garnitură:

  • 1 pungă (450 g) orez mexican congelat;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • 1 cană (250 mL) supă de pui;
  • 1 pahar (150 mL) de vin alb sec;
  • 1 praf de chilli;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Bateți ușor bucățile de carne (fără să rupeți prea tare fibrele), până când ajung la o grosime de circa 5 mm. Asezonați-le cu sare și piper, apoi punețile într-un castron, adăugați sosul Worcestershire, busuiocul și menta, acoperiți-le cu bere și lăsați-le vreo patru ceasuri la rece.

Ungeți o tigaie antiaderentă cu ulei, încingeți-o la foc mediu și puneți în ea șnițelele scurse de marinadă. Rumeniți-le câte 2 minute pe fiecare parte, apoi adăugați în tigaie restul de marinadă, acoperiți tigaia și lăsați șnițelele să se înăbușească încă vreo 8 – 10 minute (cam la 2 minute le întoarceți).

Descoperiți tigaia și lăsați să se evapore lichidul până când începe să se caramelizeze. Din acest moment, prăjiți șnițelele câte 1 minut pe fiecare parte, încă 3 – 5 minute, apoi le puteți scoate din tigaie.

Pentru garnitură:

Respectați cu sfințenie instrucțiunile de pe ambalaj sau citiți în continuare aici:

Încingeți într-o tigaie antiaderentă uleiul; concomitent, incălziți până aproape de fierbere supa de pui, apoi răsturnați în tigaie conținutul pungii de “orez mexican” fără a îl decongela în prealabil;

Căliți 4 – 5 minute la foc mediu, amestecând, până când dispare gheața, apoi adăugați în tigaie supa de pui fierbinte;

Asezonați cu sare, piper și chilli, apoi reduceți focul la mic și fierbeți încetișor încă 10 – 12 minute, amestecând, până când lichidul a scăzut aproape complet;

Aduăgați vinul alb, măriți focul la mediu spre mare și lăsați să se evapore alcoolul, încă 3 – 5 minute;

Luați tigaia de pe foc și lăsați-o acoperită încă 3 – 4 minute. Opțional, puteți adăuga 30 – 50 g de unt și niște parmezan ras, apoi amestecați energic, până la încorporarea acestora în garnitură (ca la risotto).

Dacă nu v-a mai rămas Silva (și pun pariu că așa este), serviți alături de o Leffe brună: un șnițel, o porție de orez mexican și, eventual, o salată de sezon: roșii, castraveți, ceapă roșie, măsline Kalamata (dacă sezonul se întâmplă să fie vara).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.