Dorada la tigaie cu legume aburite

100Iarăși revin asupra acestei specii de care m-am înamorat ireversibil: dorada. Am descoperit-o relativ târziu, când am început să mă recreez și prin alte locuri decât cele carpato-danubiano-pontice. Deși inițial mă focalizasem pe peștele-spadă, ulterior am constatat că o doradă proaspătă bate la orice oră cotletele sau frigăruile încropite din proaspăt decongelatele specimene din familia Xiphiidae. Am mai mâncat dorada și în câteva (nu multe, doar vreo două) locuri din Bacău, în perioada lor de glorie, când aveau bucătari titrați, meniuri decente și clienți (dacă mergeai la sfârșit de săptămână trebuia să-ți faci rezervare), însă singura asemănare cu dorada testată “afară” era prețul. Ca urmare, am trecut la aplicarea conceptului DIY (pentru cititorii neinițiați este acronimul lui Do It Yourself, în traducere liberă însemnând ceva de genul “dacă nu-ți place cum ți-o face altul, fă-ți-o singur”). Și mi-am făcut-o: la cuptor, la tigaia-grill, la tigaie, ori pe grătar cu jar. Mai multe detalii găsiți și aici.

De astă dată am încercat să văd cum se comportă dorada la gătire într-o tigaie ceramică (Auchan – marcă proprie). Totul a decurs în parametri normali, chiar cu mai puțin fum decât atunci când am folosit tigaia-grill.

Ce vă trebuie?

  • 2 dorade (ale mele au fost cam la 450 g bucata, ideale ar fi undeva la 300 – 350 g);
  • 2 felii de lămâie;
  • 2 fire de cimbru;
  • 1 linguriță de ulei din sâmburi de struguri (sau alt ulei cu penct de fumegare mai înalt);
  • Sare marină și piper alb (ambele proaspăt măcinate) – după gust.

Pentru garnitură:

  • Câteva buchețele de broccoli (proaspete ori congelate);
  • O mână de fasole verde păstăi (proaspete ori congelate);
  • O mână de morcovi baby (am avut și cilindrici și sferici ;), congelați);
  • 2 cartofi mici curățați și tăiați în cuburi;
  • Sare (piper) după gust;
  • 40 g unt.

Cum procedați?

  • Fierbeți la abur legumele timp de 15 – 20 de minute (astfel încât să rămână ușor crocante, cu excepția cartofilor care trebuie să fie bine pătrunși);
  • Peștele în prealabil curățat de solzi și de viscere îl spălați bine și apoi îl uscați cu prosoape absorbante, după care îl asezonați cu sare și piper, pe dinăuntru și pe dinafară;
  • Introduceți în cavitatea abdominală a peștelui 2 jumătăți de felie de lămâie și o crenguță mică de cimbru verde;
  • Ungeți tigaia cu ulei, folosind în acest scop un șervețel – uleiul nu trebuie să băltească în tigaie;
  • Prăjiți peștii la flacără medie spre mare, mai întâi 4 – 5 minute pe o parte, după care îi întoarceți cu atenție, folosind una sau două spatule (din lemn sau din teflon) și îi mai prăjiți încă 3 – 4 minute pe partea opusă.

Aveți grijă cum vă coordonați mișcările, astfel încât peștii și legumele să se termine de gătit simultan. Așezați peștele pe farfuria de servire cu partea pe care s-a prăjit prima în sus. Adăugați împrejurul lui legumele, asezonați-le cu sare (piper) și puneți peste ele cubulețe de unt. La nevoie puteți stropi peștele (chiar și legumele) cu puțină zeamă de lămâie sau cu un mujdei de usturoi diluat 1:1 cu apă. Un pahar de vin care să țină companie doradei este binevenit. Din câte am observat, se împacă bine atât cu Rieslingul Italian, cât și cu Chardonnay-ul de Sâmburești. Cu condiția ca să fie seci și bine răcite.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Dorada la tigaie cu legume aburite

  1. Pingback: Dorada pe grătar adevărat | Food and beyond…

  2. Pingback: Dorada pe grătar adevărat – Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.