Cum să gătim cu leurdă

302Pe la noi i se spune leurdă, dar se mai cunoaște și sub denumirea de usturoi sălbatic sau usturoiul-ursului. Ultima poreclă i se trage de la numele științific din latină, Allium ursinum. Face parte din genul Allium, gen în care regăsim ceapa și usturoiul. De regulă o găsim prin păduri, apărând primăvara și crescând în umbra copacilor. Se găsește și se poate folosi la prepararea mâncărurilor de când apare (uneori, dacă iarna e blândă, se găsește și la sfârșit de februarie), cam până prin luna mai. Poate fi conservată prin congelare (eu am ținut leurdă în congelator chiar și șase luni).

Am făcut mai jos o listă cu denumirile leurdei în diverse limbi europene (sursa). Sper să fie utilă celor plecați de acasă și ar dori să găsească leurdă și în țările în care i-a trimis destinul, dar nu știu despre ce să întrebe.

  • Daneză – ramsløg
  • Engleză – ramsons, buckrams, wild garlic, broad-leaved garlic, wood garlic, bear leek, bear’s garlic
  • Finlandeză – karhunlaukka
  • Franceză – ail des ours, ail sauvage
  • Germană – Bärlauch
  • Italiană – aglio orsino
  • Maghiară – medvehagyma
  • Norvegiană – ramsløk
  • Olandeză – daslook
  • Portugheză – alho-dos-ursos, alho selvagem
  • Spaniolă – ajo de oso
  • Suedeză – ramslök

Deși internetul e plin de “informații” despre proprietățile curative ale leurdei și ale diverselor tincturi și extracte obținute din aceasta, nu mă hazardez să v-o recomand drept medicamentul-minune care vindecă de orice. Pentru sfaturi terapeutice există suficienți părerologi absolvenți ai Academiei Medico-Farmaceutice Google. Eu știu cu certitudine doar că e comestibilă și se poate găti cu ea. Numai să nu confundați frunzele de leurdă cu cele de lăcrămioare, cu care seamănă binișor. Riscați să faceți această confuzie doar o dată în viață.

Un click pe link ori pe poză vă va duce direct la preparatul dorit.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Mic dejun:

Șunculiță țărănească cu leurdă și spanac

Aperitive:

Brânză cu leurdă

Pastramă de vită cu ou fiert

Diverse:

Cotlete marinate cu bere neagră și leurdă

Risotto cu spanac și leurdă

Paste alla carbonara – tagliatelle cu leurdă

Soté de ciuperci champignon cu ceapă verde și leurdă

Pesto:

Pesto de leurdă cu pătrunjel

Pesto de leurdă puțin altfel

Pesto de leurdă

Plăcinte:

Plăcintă cu spanac și leurdă

Salate:

Salată de ouă cu leurdă

Salată de cartofi noi

Salată de mai

Salată de verdețuri cu rodie

Sosuri:

Sos de leurdă cu smântână pentru pește

Sos de iaurt cu leurdă

Sos de iaurt și leurdă (2)

Pastă de leurdă cu iaurt

Supe:

Supă cremă de leurdă cu jambon crocant

Supă cremă de leurdă cu Cambozola și Grana Padano

Supă cremă de leurdă cu brânză și smântână

3 thoughts on “Cum să gătim cu leurdă

  1. Pingback: Tigaie de primăvară | Food and beyond…

  2. Pingback: Cum valorificăm ouăle fierte de la Paște | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.