Cum pregătim ceafa de porc în 10 minute?

203Spuneam și cu alte ocazii că noi, românii, suntem niște vajnici devoratori de “porcării” (a se citi “produse din porc”), iar ceafa de porc, în special cea preparată la grătar, este situată undeva pe primele locuri în top.

Mai intâi procurați-vă câteva felii de ceafă de porc, nu prea subțiri, dar nici prea groase, undeva la 12 – 14 mm grosime. Ștergeți bine bucățile de carne cu șervete absorbante (nu-i musai s-o spălați decât dacă, eventual, ați scăpat-o pe jos prin praf) și asezonați-le cu puțin piper verde proaspăt zdrobit și niște sare afumată.

Ungeți cu foarte puțin ulei tigaia grill (de preferat un ulei cu punct de fumegare ridicat, cum ar fi uleiul din sâmburi de struguri) și puneți-o la încins pe ochiul de la aragaz deschis la maxim.

Cât se încinge bine tigaia grill, mai presărați pe feliile de ceafă niște “ierburi” a l’italienne (amestec uscat de ardei iute, usturoi, busuioc), frunze de salvie și câte o crenguță de rozmarin proaspăt.

Așezați bucățile de ceafă pe grillul încins și lăsați-le să sfârâie preț de vreo 4 minute. Le întoarceți apoi cu un clește și puneți deasupra câte o bucățică de unt și câte o frunzuliță de salvie. Mai lăsați-le și pe această parte încă 3 minute, să aibă timp să se topească untul.

Le întoarceți din nou, luați tigaia grill de pe foc, îndepărtați crenguțele de rozmarin care și-au făcut treaba între timp și lăsați carnea la odihnă încă 3 minute (cel mai bine cu tigaia acoperită).

Cam asta ar fi toată tehnologia. Pe lângă ceafa de porc gătită în această manieră, puteți încerca și altceva în afară de eternii cartofi pai: un soté de champignon cu leurdă, niște hribi trași la tigaie cu ceapă verde și usturoi, ori chiar niște broccoli făcut la abur și îmbunătățit cu un sos de iaurt cu usturoi.

Am încercat să văd dacă se poate renunța la clasicul vin roșu, pe care l-am înlocuit cu un rosé, tot sec, bine răcit. A mers de minune combinația.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Cum pregătim ceafa de porc în 10 minute?

  1. Pingback: Despre SEO și efectele perverse ale acestuia | Food and beyond…

  2. Pingback: Mușchiuleț de porc în bacon | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.