Cum mi-am petrecut vacanța (3) – Southern California zakooska

Dacă aveți impresia că vacanță mea californiană (vezi începuturile aici și aici) a însemnat doar relaxare, vă înșelați amarnic. Credeți că e ușor să supervizezi două cuscre (N.A.: americanii nici măcar n-au un cuvânt dedicat pentru așa ceva) întru realizarea unor mâncăruri tipic românești gen zacuscă, ciorbă de perișoare, salată “de boeuf”, salată de vinete, sărmăluțe (fie ele de post au ba) ș.a.m.d.? Vă zic eu că nu.

z02

Dacă în copilărie am fos un mofturos (nu mâncam zacuscă, tocană de legume, slană, caltaboși, răcituri și multe alte chestii), la internat (în liceu), la cazarmă (în armată, duh!) și mai apoi la cămin (în facultate) m-am obișnuit cu ideea că mâncărurile, indiferent din ce și cum sunt preparate, sunt menite a te ține în viață. Drept recompensă, am fost dăruit de natură cu două progenituri care au moștenit de la mine selectivitatea alegerii mâncărurilor, la un nivel superior: una nu mănânca fasole, alta nu mănâncă mazăre. Nici una nu pune gura pe ceapă, usturoi, salată de vinete, salată boeuf, ori zacuscă. Partea bună este că, partenerii de viață pe care și i-au ales (de bună voie și nesiliți de nimeni – cf. Codului Familiei) sunt imuni la astfel de tabuuri alimentare. Și, în aceste condiții, mă simt liber (calc după “I feel free”) să le pregătesc, nurorii și ginerelui, mâncăruri nerestricționate. Înainte de a ajunge în Lumea Nouă, am primit, de la nora mea, o listă cu “to do in the kitchen”: zacuscă, salată boeuf, salată de vinete, ciorbă, sarmale, pâine de casă. Și una mai scurtă, de la ficior: Tiramisu, Crème brulee (cremă de zahăr ars, pentru neinițiați). Astăzi, zacusca. Adaptată materiilor prime și unităților de măsură din USA.

Ce vă trebuie?

Cantitățile de mai jos sunt indicate pentru ½ porție de zacuscă cu vinete și ½ porție de zacuscă cu ciuperci. Pentru cantități mai mari, multiplicați corespunzător cantitățile (utilizând regula de 3 simplăcross multiplication dacă vă descurcați mai greu în limba română). Din motive lesne de înțeles, cantitățile din cele necesare le-am exprimat în US measurement units.

  • 7 lbs ceapă albă (fifty-fifty);
  • 7 lbs morcovi (fifty-fifty);
  • 22 lbs ardei grași roșii – (fifty-fifty) – că nu găsiți gogoșari proaspeți în USA, nici să dai cu tunul;
  • 1 ¾ lbs pastă de tomate (fifty-fifty);
  • 51 fl oz ulei vegetal (fifty-fifty) – (mai deschid o paranteză: am căutat de-am înnebunit ulei de floarea-soarelui. Am găsit ulei de măsline, de porumb, de avocado, de orez, de ce vreți voi. Singurul “ulei vegetal” comercializat în marketurile americane din zonă era cel de rapiță. Și pe ăla l-am ales, știut fiind faptul că, în Epoca de Aur, era singurul sortiment de ulei pe care îl cumpăram, lunar, pe cartelă. Închid paranteza #2);
  • 6 – 8 foi de dafin, Laurus nobilis (fifty-fifty);
  • 3 1/3 lbs vinete – numai pentru zakooska cu vinete;
  • 3 1/3 lbs ciuperci champignon (că nu gasiți ghebe, iar hribii sunt la un preț exorbitant) – numai pentru zakooska cu ciuperci;
  • Sare și piper – după gust (deși în gastronomia românească se recomandă utilizarea de piper negru boabe, am preferat varianta proaspăt măcinată a ingredientului, întru satisfacerea cerințelor consumatorului).

z03

Cum procedați?

Mai întâi și mai întâi, va trebui să vă procurați ingredientele necesare (tocmai le-am enumerat mai sus).

Apoi, va trebui să coaceții ardeii & vinetele. Asta nu-i trebă grea, orice californian care se respectă are în fundul curții (back yard – pentru cei plecați mai devreme din România) un grătar (grill – din nou pentru cei antemenționați) pe care să rezolve problema.

z01

Cât timp se coc ardeii și vinetele, curățați ceapa și morcovii, apoi le dați prin blender (dacă n-aveți robot de bucătărie). Se mărunțesc cam mult, da’ asta-i California!

z04

Puneți la călit, într-o oală mare, ceapa, apoi morcovii – cam în 1/3 din ulei. După 20 – 30 de minute, împărțiți compoziția în două părți egale: una pentru zacusca de vinete, alta pentru cea de ciuperci.

z05

z06

Cât timp bolborosesc chestiile alea pe foc, efectuați următoarele (nu neapărat în această ordine): 1- curățăți vinetele de coajă, scurgeți-le, apoi tăiați-le în bucăți cubice, cam cu latura de 1 inch; 2 – curățați ardeii, scurgeți-i, apoi tăiați-i în bucăți cam de ½ × ½ inch; 3 – tăiați ciupercile în halfs (ori quarters dacă sunt mai mari), opăriți-le 2 minute în apă clocotită, apoi puneți-le la scurs.

z08

z10

z11

De aici încolo, lucrați la două oale: una pentru zacusca de vinete, alta pentru cea de ciuperci. Nu le încurcați!

Când ceapa și morcovii s-au înmuiat suficient, adăugați în oală ardeii grași, apoi vinetele sau ciupercile (după caz).

z07

z14

Dați focul la mic, amestecați și lăsați să fiarbă compoziția încetișor, adăugând treptat și restul de ulei. Când uleiul începe să se ridice la suprafață, e semn că treaba e aproape gata. Adăugați pasta de tomate (fifty-fifty) și frunzele de dafin (tot fifty-fifty), potriviți gustul de sare și piper, apoi mai lăsați să clocotească puțin.

z12

Dacă nora e mulțumită de gust, puteți opri focul și vă puteți pregăti să transvazați produsul finit în borcanele în prealabil sterilizate.

z15

De aici încolo, procedura este identică celei utilizate la zacuștile românești: îmborcănare, înfiletare capace la borcane, așezare borcane upside down, răcire, verificare etanșeitate, pasteurizare borcane pe baia de apă (vezi aici detaliile).

z16

z17

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!