Crochete de ton

601961

A venit şi rândul ultimei perechi de toni (tonuri?) care se odihnea în congelator să elibereze spaţiul. Cum prima pereche devenise filé la tigaie, iar a doua sfârşise în cuptor, celei de-a treia i-am rezervat rolul de tocătură. Pentru că sună bine „ton tocat”. Din cei doi mini-toni au ieşit până la urmă mai bine de două duzini de crochete în care – spre deosebire de acele ISMB-uri (Ikea Swedish Meat Balls) – ştiu ce-am pus.

Ce vă trebuie?

  • 2 toni de circa ¼ kg bucata;
  • 1 cartof;
  • 1 legătură de ceapă verde;
  • 3 căţei de usturoi;
  • 2 linguri de ulei de sâmburi de struguri;
  • 2 ouă;
  • 1 – 2 linguri de pesmet amestecat cu parmezan ras şi fulgi de migdale (opţional);
  • ½ linguriţă piper alb;
  • ½ linguriţă ghimbir măcinat;
  • ¼ linguriţă praf de chilli;
  • ½ linguriţă sare marină;
  • 1,5 L ulei de palmier pentru prăjit crochetele.

Cum procedaţi?

  • Se îndepărtează extremităţile (capul şi coada) peştilor în prealabil evisceraţi;
  • Peştele bine spălat se fierbe 5 minute în apă, pentru a putea fi dezosat mai uşor;
  • Se scurge peştele şi se îndepărteaza oasele;
  • Se fierbe cartoful curăţat şi tăiat în cuburi, fie în apă sărată, fie la aburi;
  • Se curăţă ceapa şi usturoiul;
  • Se toacă la robotul de bucătărie peştele, cartoful, ceapa, usturoiul, ouăle, uleiul, mirodeniile;
  • Din pasta rezultată se modelează sfere (crochete) cu diametrul de 2,54 cm (un inch mai precis) care se prăjesc în ulei de palmier încins la 180 – 200°C în friteuză;
  • Prăjirea se face în şarje de 10 – 12 crochete, în ulei bine încins, nu mai mult de 3 – 4 minute, sau până când devin aurii.

Pot fi servite drept gustări calde sau reci (cu sos de maioneză şi ceapă, de exemplu), sau ca fel principal, cu garnitură de legume la wok, tăieţei, orez prăjit sau orez cantonez. Aici le-am făcut o garnitură din orez simplu prefiert (care fierbe în cinci minute) şi le-am combinat cu un sos Thai picant recomandat pentru fructe de mare. Nu-i bai, că s-or împăcat bine şi cu tonul din crochete.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

One thought on “Crochete de ton

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.