Cotlete Montreal

_100La plecarea în vacanță am avut grijă să nu lăsăm în frigider prea multe chestii, asta ca să nu ne trezim la întoarcere cu o superbă colecție de mucegaiuri mai mult sau mai puțin nobile. Bineînțeles că atunci când am revenit a trebuit să facem turul supermarketurilor. La Kaufland am văzut că a apărut o nouă suită de amestecuri de condimente pentru carne și pește la grătar. Amestecurile sunt produse de McCormick în Polonia și arată cam așa:

Mi-am făcut provizii din fiecare sortiment și mi-am propus să le testez. Am început cu amestecul pentru friptura Montreal. Trecând peste faptul că jumătate din amestec îl reprezintă sarea, iar unul dintre ingrediente este o neidentificabilă “aromă naturală”, pare OK, fiind un amestec de semințe de coriandru, semințe de mărar, chilli, usturoi, piper negru, extract de ardei și ulei de floarea-soarelui. Pe plic apare și o sugestie de utilizare, destul de simplă. O puteți folosi pe aceea, sau puteți proceda ca mine.

Fiind vorba despre un test, n-am pregătit decât două porții, așa că să nu vă mire cantitățile mici de ingrediente utilizate.

Ce vă trebuie?

  • 2 felii de cotlet de porc dezosat, groase cam de 1,2 cm (circa 200 g);
  • 1/3 din condimentele din plic (circa 7 g);
  • 3 linguri de ulei din sâmburi de struguri pentru marinadă;
  • 3 linguri de ulei din sâmburi de struguri pentru rumenit cartofii și încă o linguriță pentru uns tigaia-grill;
  • 4 – 5 cartofi albi (cam 400 – 450 g);
  • 2 fire de ceapă verde tăiată în rondele subțiri;
  • o mână de pătrunjel verde tocat;
  • Sare și piper pentru asezonat cartofii.

Cum procedați?

  • Amestecați condimentele cu ulei vegetal și ungeți bine cotletele (șterse în prealabil cu șervete adsorbante), apoi dați-le la rece – cu cât mai mult timp, cu atât mai bine (eu le-am ținut doar 90 de minute, dar le puteți ține la marinat chiar și peste noapte);
  • Fierbeți cartofii în coajă, în apă cu sare, cam 15 – 20 de minute;
  • După ce s-au răcit puțin, curățați-i și tăiați-i în bucăți mari;
  • Ungeți tigaia-grill cu puțin ulei vegetal și încingeți-o bine, la foc mare;
  • În tigaia încinsă puneți cotletele scurse de excesul de marinadă și rumeniți-le câte 2 minute pe fiecare parte (ca să obțineți dungile alea mai închise la culoare, care dau aspect comercial cărnii făcute pe grătar);
  • Rumeniți apoi carnea încă 6 – 8 minute, întorcând-o frecvent de pe o parte pe alta;
  • Între timp, în altă tigaie încăpătoare rumeniți vreo 5 minute, la foc mediu, cartofii fierți;
  • Asezonați cu sare și piper, adăugați ceapa verde, mai rumeniți încă 2 – 3 minute, apoi adăugați pătrunjelul tocat și amestecați bine;
  • Adăugați în tigaia cu cartofi cotletele fripte pe grill, acoperiți tigaia cu un capac și lăsați să se înăbușe totul la foc mic încă 6 – 8 minute (având grijă ca la jumătatea timpului să întoarceți carnea și să mai amestecați în cartofi).

Nu vă mai rămâne decât să vă puneți în farfurie câte o bucată de cotlet și câțiva cartofi. Câteva fire de pătrunjel proaspăt presărate deasupra sunt opționale, însă paharul de Cabernet Sauvignon sec (la 16˚C și nu la temperatura camerei – temperatură care vara poate atinge și 25 – 30˚C!) este obligatoriu.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.