Cotlete de porc cu sos de portocale, ceapă şi coniac

100O reţetă care mi-a parvenit prin oferta de la Billa (Chef Giuseppe Daddio). Ce-mi place mie la ofertele Billa este că îţi dau o reţetă şi alături pun nişte poze „la plezneală” cum se zice. Adică de cele mai multe ori n-au nici o legătură cu preparatul pe care îl descrie reţeta. Am preluat reţeta, am mai modificat-o şi îmbunătăţit-o (zic eu). Mâncabilă (constatarea soţiei), delicioasă (spun eu care-s mult mai obiectiv 🙂 ).

Ce vă trebuie?

  • 2 cotlete de porc cu os şi şorici, tăiate mai gros (2 – 2,5 cm);
  • 2 portocale;
  • 1 ceapă galbenă mare;
  • 5 – 8 căţei de usturoi;
  • 4 – 5 linguri de făină albă;
  • 1 linguriţă ghimbir măcinat;
  • 50 mL coniac;
  • 4 linguri de ulei de măsline;
  • sare şi piper după gust;

Pentru garnitură:

  • 4 cartofi albi potriviţi;
  • 20 g (1 pacheţel) unt cu ierburi;
  • sare după gust.

Cum procedaţi?

  • Amestecaţi făina cu ghimbirul, sarea şi piperul şi puneţi amestecul într-o pungă.
  • Crestaţi şoriciul cotletelor, uscaţi-le cu şerveţele absorbante şi tăvăliţi-le apoi prin amestecul din pungă.
  • Puneţi uleiul într-o tigaie antiaderentă şi încingeţi-l bine. Prăjiţi fiecare cotlet în ulei, câte 3 minute pe fiecare parte, la foc mediu spre mare.
  • Mutaţi cotletele într-un vas ceramic termorezistent.
  • În uleiul rămas de la prăjirea cotletelor căliţi ceapa curăţată tăiată peştişori.
  • Când ceapa s-a înmuiat adăugaţi în tigaie coniacul şi amestecaţi până când se desprinde totul de pe tigaie (mai puţin teflonul).
  • Turnaţi sosul astfel obţinut peste cotlete. Adăugaţi piper proaspăt măcinat, căţeii de usturoi întregi (necurăţaţi, dar spălaţi) şi sucul de portocale. Acoperiţi vasul cu capac şi daţi la cuptor (180°C, 45 – 50 minute). După 20 – 25 minute întoarceţi carnea.
  • Măriţi temperatura cuptorului la 200°C şi mai lăsaţi vasul parţial acoperit încă 10 – 15 minute.
  • Cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cuburi se fierb 15 – 20 minute  şi se transformă apoi în piure folosind untul cu ierburi (şi sare, după gust).

Cotletul se serveşte cu garnitură de cartofi piure şi cu sosul de portocale/ceapă/usturoi rămas în vas. Se asociază cu vin roşu, sec (merge şi demisec).

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

3 thoughts on “Cotlete de porc cu sos de portocale, ceapă şi coniac

  1. Pingback: Cotlete de porc cu sos de portocale, ceapă şi coniac | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.