Cotlete de porc cu sos de ciuperci

102

Cand vreți să gătiți ceva pentru carnivori și nu prea știți ce, e bine să aveți la îndemână câteva cotlete de porc. Știu că mulți preferați ceafa de porc (apropo: ceafa de porc la grătar cu cartofi pai ar trebui declarată “mâncarea națională a românului care ia masa la restaurant”), că e mai grasă, mai suculentă, mai “sănătoasă”, dar nici cotletul nu e mai prejos. ”Este fad”, “iese uscat”, “n-are nici un gust” sunt doar scuzele celor care nu știu să-l prepare în mod corespunzător. Rețeta de mai jos am pregătit-o și apoi am pus-o pe hârtie (electronică, evident) întru ajutorarea lor, a mai puțin pricepuților în gătirea cotletelor suculente, cu gust.

Ce vă trebuie?

  • 400 g (4 felii) de cotlet de porc dezosat și degresat;
  • 2 linguri sos de soia;
  • 1 linguriță sos de stridii (oyster sauce);
  • 1 linguriță sos Worcestershire;
  • 1 linguriță sos Sukiyaki;
  • 5 g amestec de ciuperci de pădure deshidratate;
  • ¼ linguriță piper negru măcinat;
  • 1 lingură ulei din sâmburi de struguri;
  • 100 mL vin alb, sec.

Cum procedați?

Ștergeți bine cotletele de porc cu șervete absorbante și asezonați-le cu piper;

Preparați o marinadă din sosul de soia, sosul de stridii, sosul Worcestershire și sosul Sukiyaki, cu care ungeți bine cotletele, pe toate părțile;

Presărați pe cotlete ciupercile deshidratate și apoi dați-le la rece pentru minimum 45 de minute;

Încingeți bine o tigaie antiaderentă cu uleiul din sâmburi de struguri și rumeniți în ea feliile de cotlet marinate, câte trei minute pe fiecare parte, întorcându-le la fiecare minut de pe o parte pe cealaltă;

Stingeți cotletele cu vinul alb și lăsați-le să fiarbă înăbușit (acoperind tigaia cu un capac) timp de 15 minute, la foc mic;

Îndepărtați capacul și lăsați să se evapore lichidul din tigaie, până când se obține un sos gros, de consistența mierii.

Cotletele se servesc fierbinți, cu sos de ciuperci, pe un pat de legume recuperate din supă și date la cuptor. Respectăm cutuma și punem lângă farfurie un pahar de Sec de Murfatlar (Sauvignon Blanc), bine răcit.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.