Cotlete de porc aromate și ușor picante, la tigaie

100

Iarăși am comis cotlete de porc. Multă lume trăiește cu impresia că aceste “tăieturi” nu se pretează la frigere pe grătar sau prăjire în tigaie pentru că ies fade și uscate. Alții le maltratează bine cu ciocanul pentru șnițele până când poți citi ziarul prin ele și nu mai rămâne bucățică de fibră întreagă, iar toate sucurile cărnii se regăsesc pe tocător, pe ciocan, pe pereții bucătăriei…

Și totuși se pot scoate niște chestii de să te lingi pe degete (în ideea că mănânci chestiile respective mai puțin academic, respectiv cu mâna). Totul este să pregătești puțin carnea înainte de a o pune pe foc și să o gătești cu grijă și cu simț de răspundere. Vorba lui Murphy: “Când nu știi ce faci, lucrează îngrijit”. Așa că urmăriți îndeaproape instrucțiunile din procedura de mai jos și n-o să vă pară rău!

Ce vă trebuie?

  • 2 cotlete de porc cu os, groase de 1 – 1,2 cm (se socotește câte 1 cotlet pentru fiecare porție);
  • 4 lingurițe de muștar cu semințe;
  • 1 crenguță de rozmarin proaspăt;
  • 4 fire mici de busuioc verde;
  • ¼ linguriță de piper mozaic proaspăt râșnit;
  • ¼ linguriță de praf de chilli;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • 100 mL bere Silva brună;

Pentru marinadă:

  • 2 lingurițe de sos Worcestershire;
  • 4 lingurițe de sos de soia light;
  • 100 – 150 mL bere Silva brună.

Cum procedați?

  • Ștergeți bine cotletele cu șervete absorbante, apoi asezonați-le pe ambele părți cu chilli și piper;
  • Ungeți cotletele pe ambele părți cu sos Worcestershire și sos de soia și lăsați-le 10 – 15 minute să absoarbă sosurile, apoi acoperiți-le cu bere brună și dați-le la rece pentru minim 30 de minute (ideal ar fi să stea în bere vreo 2 ceasuri);
  • Ungeți tigaia cu ulei și încingeți-o apoi la foc iute;
  • Scurgeți bine cotletele de excesul de marinadă (pe care o păstrați), presărați-le cu rozmarin și aruncați-le în tigaia încinsă pentru 2 minute;
  • Ungeți cotletele cu câte o linguriță de muștar, întoarceți-le și rumeniți-le încă 2 minute, timp în care le ungeți și pe partea cealaltă cu câte o linguriță de muștar;
  • Întoarceți-le din nou și mai rumeniți-le 2 minute;
  • Întoarceți cotletele din nou, reduceți focul la mediu spre mic, turnați în tigaie marinada rămasă și încă 100 mL de bere, presărați cu busuioc, acoperiți parțial tigaia (lăsând puțin loc ca să se evapore lichidul) și fierbeți ușor încă 10 – 12 minute, până când lichidul din tigaie se evaporă și cotletele încep să se caramelizeze;
  • Cât timp se înăbușă cotletele în sosul de bere, întoarceți-le de pe o parte pe alta (cam la 2 – 3 minute), pentru a se găti uniform.

Se servesc fierbinți, cu garnitură de cartofi noi (fie prăjiți în baie de ulei, fie rumeniți în cuptor), o salată de sezon, alături de o bere brună bine răcită.

Cum berea Silva are un gust cam accentuat de caramel și un conținut de alcool ridicat (7% v/v), am preferat o bere mai lejeră (3,7% v/v alcool), și anume Krušovice.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.