Cotlet de porc la cuptor, cartofi copţi şi pesto de pătrunjel

200

Un fel principal bazat pe carne de porc şi cartofi, o asociere pe care o condamnă toţi nutriţioniştii, fie cu diplomă, fie autodidacţi cu sute de Tb de documente devorate de pe neţ. Forma de pregătire pe care v-o propun aici este mai puţin periculoasă pentru siluetă, mai ales dacă aveţi şi simţul măsurii în materie de cât vă umpleţi farfuria (dacă vorbim de câte farfurii vă umpleţi, deja simţul măsurii reprezintă o noţiune SF). Mai mult, am ales câteva condimente minimale, mai „moi” care nu modifică substanţial esenţa preparatului: sare, piper, usturoi copt şi un pesto din pătrunjel.

Ce vă trebuie?

  • 2 cotlete de porc dezosate, a câte 150 g bucata;
  • 8 cartofi noi, mici;
  • 4 căţei de usturoi;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 2 linguri de sos pesto;
  • 50 – 100 mL vin alb, sec;
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

  • Cartofii se spală bine şi se freacă cu un burete de sârmă până se îndepărtează coaja;
  • Se sărează uşor şi se împachetează în folie de aluminiu, după care se dau la cuptorul preîncălzit la 220°C pentru 1 oră (în cuptor cartofii se aşează în zonele laterale: pe de o parte ca să nu bată flacăra direct pe ei; pe de altă parte ca să aveţi loc să puneţi şi tava cu cotletele);
  • Se spală bine carnea şi se usucă cu şervete absorbante;
  • Se unge o tavă mică cu ulei de măsline;
  • Se pun cotletele în tigaie, întorcându-le pe ambele părţi ca să se prindă uleiul de ele, după care se asezonează cu sare şi piper;
  • Se aşează câte doi căţei de usturoi necurăţaţi, zdrobiţi uşor cu latul cuţitului, pe fiecare cotlet;
  • Se acoperă totul cu o foaie de copt bine umezită şi apoi stoarsă (aţi văzut probabil trucul ăsta dacă-l urmăriţi pe Jamie Oliver) şi se dă la cuptor (220°C, 25 min);
  • După 20 – 25 de minute se întorc cotletele (păstrând usturoiul şi reaşezându-l pe cotlete), se adaugă vinul, se reumezeşte foaia de copt (sau se schimbă cu alta nouă) şi se mai dau cotletele la cuptor încă 10 – 15 minute, după care se îndepărtează foaia de copt şi se lasă la rumenit 5 – 10 minute.
  • Întrucât cartofii se coc cam într-o oră, iar carnea se face în 40 – 45 de minute, puneţi la cuptor tava cu cotlete cam la 20 de minute după cartofi. În felul acesta, până este gata carnea aveţi timp să despachetaţi cartofii şi să-i aduceţi la o temperatură acceptabilă pentru consum.

Şi cartofii şi cotletele se asortează foarte bine cu un sos pesto, iar un pahar de Fetească Neagră completează în mod fericit tabloul.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

4 thoughts on “Cotlet de porc la cuptor, cartofi copţi şi pesto de pătrunjel

  1. Banuiesc ca daca acoper cu hirtie de copt ese mai fraged cotletu ? Eram nevoita sa adaug vin si apa dar tot nemutumita am sa incerc .multumesc

    • Exact! În acest mod carnea nu se mai usucă, își păstrează mult mai bine aromele. În plus, nu mai trebuie să stai tot timpul cu ochii pe cuptor “ca pe butelie” ca să nu rămână fără lichid. Metoda am văzut-o pentru prima dată la Jamie Oliver și este mult mai avantajoasă decât cea a acoperirii tăvii cu folie din aluminiu.

  2. My family all the time say that I am killing my time here at web, except I know I am getting know-how every day by reading such good content.

Leave a Reply

Your email address will not be published.