Ciuperci sotate cu sos de soia şi vin alb

100De câte ori gătesc „şampinioane” mă întreb „Ce-ar fi dacă …?”. În consecinţă, ies întotdeauna altfel, deşi, în mare, tehnica de gătire este aproape aceeaşi. Ce s-a întâmplat de această dată?

Citiţi în continuare…

Ce vă trebuie?

  • 300 g ciuperci champignon (potrivite ca mărime, adică nici prea mari, nici prea mărunte);
  • o legătură de ceapă verde;
  • o legătură de mărar, tot verde (albastru probabil n-o să găsiţi);
  • o lingură de ulei de măsline;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 75 – 100 mL vin alb, sec;
  • un praf de piper policolor (cu boabe albe şi negre, dar şi roşii şi verzi).

Cum procedaţi?

  • Spălaţi bine ciupercile, scurgeţi-le şi tăiaţile în bucăţi potrivite (optimile sunt numai bune);
  • Tăiaţi ceapa verde în rondele, din 5 în 5 mm;
  • Tocaţi mărarul;
  • Încingeţi uleiul la foc potrivit (adică mediu) într-o tigaie antiaderentă;
  • Înnăbuşiţi în ulei ciupercile cam 5 minute, cu tigaia acoperită;
  • Daţi la o parte capacul, lăsaţi să se evapore apa;
  • Când ciupercile încep să se rumenească adăugaţi praful de piper şi sosul de soia;
  • Fierbeţi 1 – 2 minute, iar apoi adăugaţi ceapa;
  • Amestecaţi, turnaţi vinul şi mai lăsaţi să fiarbă puţin, până când lichidul scade la o treime;
  • Adăugaţi mărarul, amestecaţi continuu până când aproape rămâneţi fără lichid în tigaie;

Acum e momentul să opriţi focul şi să mâncaţi ciupercile!

Simple, dacă e vineri (vinul nu se pune la „de dulce” decât dacă-l beţi; dacă-l mâncaţi e OK), sau drept garnitură la una sau mai multe bucăţi de cărniţă.

Eu am constatat că merg foarte bine cu o tocăniţă koană din piept de pui. Atenţie cât mâncaţi, că puiul e făcut cu vin roşu, iar ciupercile cu vin alb. Ştiţi ce se întâmplă dacă amestecaţi băuturile 🙂

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

2 thoughts on “Ciuperci sotate cu sos de soia şi vin alb

  1. Pingback: Ciuperci sotate cu sos de soia şi vin alb | Bacau Expres

  2. Pingback: Biban de mare la grill | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.