Ciuperci sotate cu pastă de ardei

100Soté de ciuperci champignon am mai preparat în diverse variante: cu sos de soia, cu vin alb, cu roșii și busuioc, cu praz, cu leurdă … Aveți aici descrise detaliat toate variantele. Cum pregătisem pentru iarnă o porție de pastă din amestec de ardei (ardei grași roșii, aredi capia și gogoșari), am zis să vedem cum se prezintă și cum se comportă în mâncăruri. Așa s-au născut aceste ciuperci sotate, care pot reprezinta un fel de mâncare de sine stătător (vegetarian ori de post) sau pot constitui o garnitură pentru un fel principal cu carne.

Astăzi le-am combinat cu o ceafă de porc (rumenită puțin în tigaia-grill și apoi înăbușită în vin roșu), niște brânză Halloumi la grill și câteva felii de mămăligă recuperată (grillate și ele). Totul stropit din belșug cu un roșu sec de la Cramele Murfatlar.

Ce vă trebuie?

  • 500 g ciuperci champignon proaspete;
  • 80 g (1 borcănel mic) de pastă de ardei (aveți rețeta aici);
  • 2 – 3 fire de ceapă verde;
  • 2 – 3 căței de usturoi;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline;
  • Sare, piper, praf de chilli (sau boia de ardei iute) – după gust;
  • ½ legătură de pătrunjel verde tocat.

Cum procedați?

  • Spălați ciupercile cu puțină apă, scurgeți-le bine și feliați-le;
  • Curățăți ceapa și usturoiul, apoi tăiați-le în rondele fine;
  • Spălați, scurgeți și tocați pătrunjelul;
  • Puneți pe foc o tigaie încăpătoare (sau un wok) și aruncați în tigaia încinsă ciupercile și uleiul de măsline;
  • Amestecați bine și acoperiți tigaia cu un capac;
  • Lăsati ciupercile să se înăbușe în suc propriu (vor elibera o cantitate destul de mare de apă), la foc mediu spre mare, 5 – 7 minute;
  • Adăugați ceapa și usturoiul, apoi pasta de ardei;

 

 

 

 

 

  • Sotați în continuare în tigaia fără capac, la foc mediu spre mic, amestecând, până când scade aproape tot lichidul;
  • Asezonați cu sare, piper și chilli (Atenție! – gustați înainte de a adăuga chilli, s-ar putea ca pasta de ardei să fie deja ușor picantă);

Lăsati ciupercile pe foc până când sosul ajunge la consistența dorită, apoi dați-le deoparte, adăugați pătrunjelul tocat și țineți tigaia acoperită încă 2 – 3 minute, înainte de servire.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.