Ciuperci cu sos de brânză Gorgonzola

Înainte de a publica acest articol, am oscilat destul de mult între variantele de titlu “Ciuperci cu sos de brânză”, respectiv “Sos de brânză cu ciuperci”. Am optat pentru prima variantă întrucât a câștigat la 2 din 3 la concursul de dat cu banul (deși, statistic vorbind, șansele erau de 50-50). Oricum aș fi numit-o, combinația era câștigătoare din start. Mă explic mai jos de ce. Când pui brânzâ & ciuperci all together, nu se poate să nu reușești!

Ce vă trebuie?

  • ½ kg (sau 500 g) ciuperci champignon (de cultură) proaspete;
  • 100 – 150 g brânză italiană Gorgonzola;
  • 1 – 2 legături de ceapă verde, curățată, spălată și tăiată în rondele de 2 – 3 mm;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 30 g unt (cu minimum 80% grăsime);
  • 200 g smântână nefermentată cu minimum 30% grăsime;
  • ¼ legătură de pătrunjel verde;
  • ¼ legătură de mărar verde;
  • Sare marină, piper mixt măcinat – după gust.

Cum procedați?

Dacă cumpărați ciuperci de cultură din piață ori de la super(hyper)market, nu le spălați. Ele conțin deja 80 – 90% monoxid de dihidrogen (H2O), așa că nu-i nevoie să îmbunătățiți acest procent. Ștergeți-le cu șervete absorbante, înlăturați (dacă este cazul) părțile cu probleme și feliați-le în bucăți de 2 – 3 mm.

101

Într-o tigaie antiaderentă încingeți o lingură de ulei de măsline în care ați adăugat o bucată de unt de circa 30 g. Untul nu se va arde, iar ciupercile vor căpăta o frumoasă culoare galben-aurie.

102

Adăugați ceapa verde și lăsați-o să se rumenească 2 – 3 minue.

103

104

Răsturnați apoi ciupercile feliate și rumeniți-le încă 5 minute la foc iute.

105

Când au început să se coloreze în galben-auriu, iar tigaia sfârâie sănătos, adăugați brânza gorgonzola bucățălită (2 x 2 x 2 mm pare suficient), apoi amestecați energic.

106

Odată brânza topită, adăugați smântâna și asezonați cu sare și piper.

107

108

Când smântâna scade la jumătate, adăugați ierburile verzi (pătrunjel & mărar – spălate și tocate mărunt), luați vasul de pe foc, amestecați viguros, acoperiți-l și lăsați-l la odihnă, 3 – 5 minute. După ăst timp, sosu-i numa bun de împrăștiat peste bunătățile zilei. Fiți generoși!

109

110

De regulă, sosurile astea salvează bucătarii nepricepuți atunci când dau rasol cu diverse cărnuri. Nu vreau să mă laud, dar sosul acesta m-a salvat când am făcut o friptură de mistreț over-cooked. Salvați rețeta, întrucât nu se știe niciodată când o să rasoliți o friptură!

111

S-aveți poftă și să ne revede sănătoși!

4 thoughts on “Ciuperci cu sos de brânză Gorgonzola

  1. Pingback: Ciuperci cu sos de brânză Gorgonzola – Bacau Expres

  2. Pingback: Sandwich rece cu resturi de friptură | Food and beyond…

  3. Pingback: Cotlete de porc, mămăligă, sos cu brânză și ciuperci | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.