Ciuperci cu roșii cherry și sos de iaurt usturoiat

100Am sotat ciupercile champignon în fel și chip. Fie cu ceapă verde, fie cu praz. Cu sos de soia și vin alb, cu roșii și busuioc, cu țelină ori cu amestec de morcov, ardei gras și praz, ba chiar și cu smântână. De fiecare dată au ieșit excelent, însă gustul și aroma au fost de fiecare dată altfel. Dacă m-ați întreba, n-aș fi în stare să să vă recomand o modalitate anume de preparare ca fiind cea mai bună, ori cea mai gustoasă. Mai întâi că toți suntem unicate și avem gusturi diferite. Mai apoi pentru că este foarte important cu ce le asociem, fie că este vorba de un alt produs (de regulă carne sau pește), fie că este vorba de paharul de vin pe care îl punem alături.

Ceea ce am pregătit astăzi implică și niște roșii cherry (sunt singurele roșii care chiar au gust de roșii și în extrasezon) precum și un sos de iaurt cu usturoi. Astfel pregătite, ciupercile au avut ocazia să se întâlnească în farfurie cu o pană de crap pregătită simplu, la tigaie, cu niște mămăligă fierbinte și cu un supliment de sos usturoiat de iaurt grecesc. Plus Rieslingul Italian de rigoare. Rece și sec.

Ce vă trebuie?

  • 250 g ciuperci champignon proaspete, de preferință mai mărunte;
  • 6 – 8 roșii cherry;
  • 2 – 3 fire de ceapă verde;
  • ½ legătură de mărar proaspăt;
  • 1 lingură de ulei vegetal (de sâmburi de struguri sau de floarea-soarelui);
  • 2 linguri de sos de iaurt cu usturoi, a cărui modalitate de preparare o găsiți aici;
  • sare și piper, după gust.

Cum procedați?

  • Spălati bine ciupercile și puneți-le la scurs. Dacă sunt mai măricele, tăiați-le în jumătăți sau chiar în sferturi. În caz contrar, lăsați-le întregi;
  • Spălați roșiile cherry și tăiați-le în jumătăți;
  • Curățați ceapa și tăiați-o în rondele ceva mai lungi, cam de 1 cm;
  • Spălați mărarul și tocați-l;
  • Încingeți uleiul într-o tigaie antiaderentă și înăbușiți ciupercile la foc mediu vreo 5 minute, apoi îndepărtați capacul și lăsați să se evapore lichidul până aproape la sec (cam 2 – 3 minute);
  • Adăugați ceapa și căliți încă 2 – 3 minute, amestecând continuu;
  • Adăugați roșiile, apoi mărarul și mai căliți vreme de 2 minute, tot așa, sub amestecare continuă;
  • Potriviți de sare și piper;
  • Adăugați sosul de usturoi cu iaurt, omogenizați și mai fierbeți 2 – 3 minute, după care luați tigaia de pe flacără, acoperiți-o cu un capac și lăsați-o la odihnă câteva minute (dar nu mai mult de 4), după care puteți să vă umpleți farfuriile.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.