Chiftele din piept de pasăre la cuptor

100Pentru cei născuți mai târziu, țin să fac precizarea că preparatul denumit “chiftea” este un fel de hamburger mai mic, de regulă pregătit prin prăjire în ulei. Celor care au fost ironizați că spun picioarelor “chicioare”, iar acum se tem să n-o pățească din nou și zic “piftele” (ori “pifteluțe” pe numele de alint) le reamintesc că sunt în conflict cu limba română. Încă din 1939, August Scriban zicea în “Dicționaru limbii românești” (Ed. Institutu de Arte Grafice “Presa Bună”, 1939): “piftea” – vulgarism [!] de rău gust. Atât preparatul culinar, cât și denumirea acestuia, au ajuns la noi pe filiera turcească; în limba turcă, chifteaua este köfte. La greci a devenit κεφτέ (kefté), iar la bulgari кюфте (kyufte). Care va să zică, nici o pefté ori peftedakia. Dacă totuși insistați pe “piftele”, v-aș ruga să fiți consecvenți: nu mai ziceți nici Chișinău!

După această necesară și lămuritoare introducere asupra utilizării termenilor, să revenim la chiftelele noastre. Spre deosebire de chiftelele clasice, prăjite în ulei, am preferat să le coc în cuptor. Mai puțin ulei îmbibat în chiftele, mai puține reziduuri de prăjire, mai puțin fum și miros în bucătărie. Am folosit și carne mai slabă: piept de pui în amestec cu piept de curcan. Nu am lungit compoziția cu pâine sau pesmet. Din cantitățile de mai jos au ieșit două duzini de chiftele.

Ce vă trebuie?

  • ½ piept de pui dezosat (cam 250 – 300 g);
  • ¼ piept de curcan dezosat (cam 500 – 600 g);
  • 2 cepe albe, potrivite;
  • 4 – 5 căței de usturoi;
  • 2 – 3 ouă;
  • 1 lingură de ulei vegetal (floarea-soarelui sau sâmburi de struguri) pentru călit ceapa;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • 4 – 6 linguri de pesmet;
  • 2 linguri de susan alb;
  • 2 linguri de susan negru;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

  • Curățați ceapa și tocați-o mărunt, apoi căliți-o la flacără medie în ulei încins până devine translucidă (sticloasă);
  • Curățați usturoiul și treceți-l prin presă;
  • Spălați pătrunjelul, scurgeți-l și tocați-l mărunt;
  • Tăiați carnea în cuburi mari (2,5 cm), apoi tocați-o (fie într-un robot de bucătărie, fie în mașina de tocat);
  • Preîncălziți cuptorul la 180 ˚C și tapetați o tavă încăpătoare cu hârtie de copt;
  • Într-un castron amestecați carnea tocată cu ceapa prăjită, usturoiul zdrobit, pătrunjelul tocat și ouăle;
  • Potriviți amestecul de sare și piper;
  • Modelați din compoziție bile pe care le aplatizați ușor până iau forma chiftelelor (groase de 1 cm și cu diametrul de 5 – 6 cm);
  • Treceți chiftelele prin pesmet, apoi prin amestecul de susan, după care le așezați în tava tapetată cu hârtie de copt, fără să se atingă între ele;
  • Dați tava la cuptor pentru o jumătate de oră;
  • Întoarceți chiftelele pe partea opusă (folosiți-vă de o spatulă sau de o lingură de lemn) și mai dați tava la cuptor pentru încă o jumătate de oră.

După un ceas de stat la cuptor ar cam trebui să fie făcute. Rupeți una și gustați-o.

Dacă nu s-au făcut, întoarceți-le din nou și mai lăsați-le 5 – 15 minute, dar stați cu ochii pe ele!

Pe lângă chiftelele fierbinți am mai pregătit un piure de cartofi înnobilat cu broccoli și praz, am pus și-un vin de Bordeaux (Lussac Saint-Emilion, mai precis), din butoiul pe care scria 2008.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Chiftele din piept de pasăre la cuptor

  1. Pingback: Sos rapid pentru chiftele marinate | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.