Ceafă de porc la tavă

_100Reuniune de familie cu musafiri de peste ocean. Masă mare, de 12 persoane, cu mezé (brânzeturi, porcării afumate, slăninuță & co.), mult hulita combinație de pește cu brânză (de data asta somon fumée pe felii de Emmentaler), ceafă de porc la tavă, sărmăluțe (porc + vită) în foi de viță/varză murată cu smântână și mămăliguță, tort cu blat din albușuri și nucă, cremă de ciocolată și frișcă “adevărată” (din smântână cu 32% grăsime). Open bar, muzică de café concert. În articolul de astăzi vorbim despre ceafa de porc la tavă.

Ce vă trebuie?

  • 2 kg ceafă de porc fără os (12 felii de ceafă de porc, groase cam de 1 – 1,2 cm);
  • 1 linguriță de sare afumată;
  • 1 linguriță de piper negru cu lămâie;
  • 1 linguriță piper mixt, proaspăt râșnit;
  • 1 linguriță praf de curry;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline;
  • 0,5 L bere brună.

Pentru garnitură:

  • 1,5 kg cartofi noi;
  • 24 morcovi mici și proaspeți;
  • 240 g unt;
  • sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Preîncălziți cuptorul la 180 – 190 ˚C.

Ungeți o tavă încăpătoare cu ulei de măsline.

Condimentați, pe ambele părți, feliile de ceafă de porc cu sare afumată, piper mixt, piper negru cu lămâie, praf de curry.

Așezați feliile de ceafă în tavă, ungeți-le cu restul de ulei și turnați în tavă berea brună.

Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru circa 45 de minute.

După 45 de minute întoarceți carnea, acoperiți din nou tava cu folie de aluminiu și dați-o din nou la cuptor pentru alte 45 de minute.

Îndepărtați folia de aluminiu și dați din nou tava la cuptor pentru încă 30 – 35 de minute (la jumătatea timpului întoarceți carnea ca să se rumenească uniform), până când se evaporă toată berea din tavă și se îngroașă sosul.

Pentru garnitură:

Curățați cartofii, tăiați-i în cuburi cam de 1,5 – 2 cm și fierbeți-i la abur 15 – 20 de minute.

Spălați bine morcovii, tăiați-le frunzele, lăsând 1,5 – 2 cm din partea verde. Așezați-i frumos într-o tavă cu grătar, asezonați-i cu puțină sare și stropiți-i cu puțin ulei de măsline. Turnați în tavă, sub grătar, cam o jumătate de cană de apă (circa 120 mL), acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor (190 – 200 ˚C) pentru aproximativ 30 de minute, cât să se înmoaie.

Serviți feliile de ceafă calde, acompaniate de cartofi natur asezonați cu sare și piper și morcovi înnăbușiți. Peste cartofi puneți o bucățică de unt, cât aceștia sunt încă fierbinți.

Dacă friptura o serviți înainte de sarmale, însoțiți-o de un pahar rece de Fetească Albă (sec). Dacă vine înainte de desert, merge un pahar de Pinot Noir, demisec, la 16 ˚C.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.