Ceafă de porc la cuptor

000O idee pentru cazul în care nu aveţi voie să folosiţi plita aragazului, pentru că o murdăriţi 🙂 !

Ce vă trebuie?

  • 2 felii de ceafă de porc cu os, groase cam de 1,25 cm (de „juma’ de ţol” cum ar zice instalatorul);
  • o căpăţână de usturoi, aşa mai gospodărească;
  • o ceapă albă;
  • o ceapă roşie;
  • trei şalote (sau nişte arpagic mai mărişor);
  • câţiva cartofi mai mici (4 – 6, funcţie de câţi vă încap în tavă);
  • o duzină de ciuperci champignon nu prea mari;
  • sare marină mare;
  • piper mozaic proaspăt râşnit;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • 100 mL vin alb, sec.

Cum procedaţi?

  • Spălaţi carnea, o ştergeţi cu un şervet absorbant şi o condimentaţi cu sare grunjoasă şi piper, după gust;
  • Desfaceţi usturoiul în căţei, spălaţi-l şi zdrobiţi-l uşor în coajă, prin presare cu latura cuţitului; nu-l curăţaţi!;
  • Curăţaţi cepele şi tăiaţi-le în sferturi;
  • Curăţăţi şalotele;
  • Spălaţi bine cartofii şi frecaţi-i cu un burete de sârmă pentru a îndepărta parţial coaja, apoi tăiaţi-i pe lungime în jumătăţi sau în sferturi, dacă sunt mai mari;
  • Spălaţi ciupercile şi tăiaţi-le în jumătate.
  • Ungeţi o tavă antiaderentă cu margini mai înalte cu ulei şi puneţi în ea, pe mijloc, bucăţile de ceafă;
  • Puneţi peste ceafă şalotele şi nişte căţei de usturoi;
  • Aruncaţi în tavă restul de usturoi şi sferturile de ceapă;
  • Turnaţi uşor puţin vin peste bucăţile de carne (cam jumătate din cantitate);
  • Acoperiţi tava cu o foaie de copt în prealabil udată bine şi stoarsă, apoi introduceţi-o în cuptorul preîncălzit la 180 – 190°C;
  • După 45 de minute întoarceţi carnea, adăugaţi printre bucăţile de carne ciupercile şi cartofii, daţi-le un praf de sare, completaţi cu restul de vin şi acoperiţi cu foaie de copt (la fel îmbibată bine cu apă);
  • Ridicaţi temperatura cuptorului la 200°C şi mai daţi încă 30 – 35 de minute tava acoperită;
  • Îndepărtaţi foaia de copt şi mai ţineţi 10 – 15 minute tava la cuptor;
  • Dacă vreţi o culoare mai frumoasă şi o textură mai crocantă, porniţi pentru 5 minute flacăra din bolta cuptorului (grill-ul).

Tot ce este în tavă se poate trece în farfurii, inclusiv usturoiul, care iese singur acum din coajă şi se topeşte în gură. Iar de carne, nu mai vorbesc! Dacă aveţi şi un castravecior murat, este aproape perfect. Dar ca să fie într-adevăr perfect, ar mai fi nevoie de un vin. Cred că s-ar potrivi aici un rosé, undeva între demisec şi demidulce.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

One thought on “Ceafă de porc la cuptor

  1. Pingback: Ceafă de porc la cuptor | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.