Ceafă de porc înăbușită în vin alb

_200

Încă o ilustrare a zicerii “legumă ca porcu’ nu-i”. Ceafa de porc, atât de mult grataragită în scumpa noastră patrie, de data asta își găsește odihna în cuptor, în aburii unui Riesling Italian. Fără prea multe pregătiri prealabile, fără prea multe farfastâcuri. Alte ingrediente puține și comune: sare afumată, piper, salvie, rozmarin, ceapă și usturoi.

Ce vă trebuie?

  • 1 kg ceafă de porc fără os, tranșată în felii de circa 1,2 – 1,5 cm grosime;
  • 350 – 400 mL vin alb, sec;
  • 3 linguri de ulei din sâmburi de struguri;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • 2 – 3 rămurele de rozmarin verde;
  • 4 – 5 frunze de salvie proaspătă;
  • 2 – 3 cozi de ceapă verde;
  • Sare afumată și piper mozaic (acesta din urmă proaspăt măcinat) – după gust.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 180 ˚C;
  • Ungeți o tavă încăpătoare cu ulei;
  • Ștergeți feliile de ceafă cu șervete absorbante și asezonați-le cu sare și piper;
  • Zdrobiți ușor cățeii de usturoi cu latul cuțitului, fără a-i curăța de coajă;
  • Așezați feliile de ceafă în tavă, fără a le suprapune și presărați peste ele rozmarinul și salvia;
  • Puneți printre feliile de carne cățeii de usturoi;
  • Turnați vinul peste carnea din tavă (cu grijă, fără să deranjați verdeața);
  • Acoperiți tava cu o folie de aluminiu (dacă faceți parte din categoria persoanelor aluminofobe, înlocuiți folia cu o foaie de hârtie de copt, în prealabil umezită și bine stoarsă) și dați-o la cuptor pentru 40 – 45 de minute;
  • Întoarceți carnea, reacoperiți tava (dacă folosiți hârtie de copt, reumeziți-o) și mai dați-o la cuptor pentru alte 40 – 45 de minute;
  • Spălați bine cozile de ceapă verde și tăiați-le în rondele, apoi presărați-le peste carnea din tavă (pe care ați întors-o din nou);
  • Dați din nou tava la cuptor (de data asta neacoperită) și lăsați-o până când se evaporă lichidul din tavă și se rumenește friptura – asta mai durează cam 20 – 30 de minute, timp în care mai ungeți când și când bucățile de carne cu sosul din tavă.

Cât stă carnea la cuptor, vă puteți gândi cam ce garnitură i-ați putea așeza alături. Aveți aici de unde alege. Eu m-am mulțumit cu niște mămăliguță aburindă și o tocăniță din hribi. Dacă doriți, puteți pregăti și un sos de iaurt cu usturoi care merge de minune în această combinație. Legile (scrise și nescrise) ale gastronomiei zic că vinul care acompaniază preparatul trebuie să fie identic cu cel utilizat la gătire. Carevasăzică Riesling Italian, sec, de Murfatlar.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.